PREVARE PROIZVOĐAČA

Kvalitet peleta povećali za nevjerovatnih 1.000 puta!

Profesor Husika nedavno zatekao vreće peleta na kojima je toplotna vrijednost, navodno, iznosila čak 5.200 kilovat-sati po kilogramu, iako ona ne bi smjela da prelazi pet

U BiH postoji 50 firmi za proizvodnju peleta

Piše: F. MUSTAFIĆ

27.12.2018

Dok se cijena peleta u našoj zemlji penje i na vrtoglavih 500 maraka, stručnjaci upozoravaju na sve češće prevare proizvođača ovog energenta. Na vrećama peleta često su ispisane nerealne energetske vrijednosti, koje su uvećavane za nevjerovatnih hiljadu puta kako bi se ionako visoka cijena donekle mogla opravdati.  

Nema kontrole

Na ovaj problem upozorava i profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu Azrudin Husika, koji je i sam nedavno na jednoj benzinskoj pumpi zatekao vreće peleta na kojima je toplotna vrijednost iznosila čak 5.200 kilovat-sati po kilogramu, iako ona ne bi smjela da prelazi pet!

- Radnik na pumpi kazao mi je da ne gledam šta piše na vreći, jer je to sve isto. No, nije tako. U našoj zemlji postoji 50 firmi koje se bave proizvodnjom peleta, a samo ih 19 ima certifikat. U javnosti se govori samo o cijeni peleta, a niko ne spominje kvalitet, koji je veoma upitan – kaže Husika.

Husika: Šteta domaćoj industriji

Navodi da je paradoks da se pelet prodaje na benzinskim pumpama, gdje ga inspektori ne mogu kontrolirati.

- Inspektori dođu i uzmu uzorak tečnih goriva i nose na kontrolu, a nemaju zakonsko pravo da kontroliraju pelet. Zbog svega ovoga, nanosi se velika šteta domaćoj industriji, jer se procjenjuje da se u BiH godišnje proizvede više od 300.000 tona peleta, što vrijedi skoro 450 miliona maraka – kaže Husika.

Inozemno tržište

Dodaje da bi građani prilikom nabavke peleta trebali provjeriti njegov kvalitet kako bi bili sigurni da su podaci na vrećama tačni.

- Loš pelet se mrvi i ima dosta prašine. Čest je slučaj i da je zgrudvan, što, također, nije dobro. Firme koje se bave izvozom, često za inozemno tržište šalju pelet prve klase, dok našim građanima svašta prodaju – rekao je Husika, koji poručuje da bi kupci prije kupovine trebali provjeriti i da li firma ima certifikat kojim se garantira kvalitet ili ne.

Nemamo certifikat, ali imamo povjerenje  

Kontaktirali smo jednu firmu za proizvodnju peleta iz Gračanice, koja nema certifikat kojim bi kupcima garantirala kvalitet ovog proizvoda.

- Nemamo certifikat, ali zato imamo povjerenje koje su nam dali naši kupci. Na kvalitet peleta do sada nam se niko nije žalio. Kakav pelet proizvodimo, najbolje govori činjenica da ne možemo dovoljno nabaviti koliko imamo narudžbi. Mnogima nije bitna ni cijena, samo žele proizvod – tvrde iz ove firme.

Doprinosi smanjenju zagađenja

- Pelet doprinosi smanjenju zagađenje zraka. Kvalitetan pelet skoro da i nema sumpor dioksida pa se preporučuje građanima koji se ne griju na plin. Država bi trebala što prije prepoznati pelet kao energent budućnosti i zaštititi tržište – smatra Husika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.