WHO

Nestajemo, rak za godinu ubije 4.000 bh. građana!

Kardiovaskularna oboljenja druga su na listi fatalnih bolesti, od kojih u prosjeku umre više osoba nego što je stopa mortaliteta u EU

Ilustracija

Piše: A. NUHANOVIĆ

27.12.2018

Rak, koji struka naziva modernom bolešću ovog doba, u vrhu je ljestvice kada je riječ o bolesti koja uzima živote u našoj zemlji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u našoj zemlji godišnje od malignih bolesti umre 4.000 osoba!

Alarmantne brojke

I dok o ovim alarmantnim brojkama u našoj zemlji ne postoji registar, Svjetska zdravstvena organizacija uradila je tabelaran prikaz od čega najviše obolijevamo i umiremo.

Prema izvještaju ove organizacije, u našoj zemlji najviše oboljelih ima od raka dušnika i pluća 34,3 posto, potom raka debelog crijeva 10, 6 posto, prostate 8,5, stomaka 7,1 posto i jetre 6,8 posto.

Ovi podaci pokazatelj su da u našoj zemlji raste broj oboljelih od ove opake bolesti.

Grafički prikaz najčešćih oboljenja kod nas

Druga na listi „ubica“ jesu kardiovaskularna oboljenja. Izvještaj WHO-a, ali i drugi podaci o zdravlju stanovništva u BiH pokazuju da se broj oboljelih u ovoj oblasti povećava i iznosi 400,9 na 100.000 stanovnika, što je iznad prosjeka standardizirane stope mortaliteta u EU, gdje je to 339,99 na 100.000 stanovnika.

Uzroci bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija bavila se i vodećim faktorima koji izazivaju bolesti. Navedeno je da neki mesni proizvodi uzrokuju rak, pa su kobasice, odnosno mesne prerađevine, stavili u prvu skupinu kancerogenih tvari, baš kao i cigarete, alkohol, azbest i arsen.

Tvrde da ima dovoljno dokaza o vezi između raka debelog crijeva i mesnih prerađevina, a uz to, crveno meso povezano je još s rakom gušterače i prostate.

Kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, vodeći faktori rizika su povišen krvni pritisak i pušenje.

Navode i da je 17,1 posto fizički neaktivnog i gojaznog stanovništva te da 43,9 posto osoba puši, a 13,1 posto konzumira alkohol.

Raku treba objaviti rat

Svjetska zdravstvena organizacija navodi i da je rak ubica širom svijeta i da opakoj bolesti treba objaviti rat.

Istraživanja pokazuju da je ove godine u svijetu od kancera obolio 18,1 milion ljudi te da je umrlo 9,6 miliona. To znači da će sadašnjim ritmom svaki peti muškarac i svaka šesta žena na svijetu oboljeti od raka prije 75. godine, a od posljedica bi mogao umrijeti svaki osmi muškarac i svaka dvanaesta žena.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), do 2040. godine u svijetu će od raka oboljeti 29,5 miliona ljudi.

17,1 posto fizički neaktivnog i gojaznog stanovništva 

 43,9 posto osoba puši

 13,1 posto konzumira alkohol

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.