MEDICINSKI FAKULTET

Čavaljuga zbog brata gazi preko studenata!

Iznenada poništen postupak javne nabavke, i to tri dana nakon što je „Dnevni avaz“ pisao o tenderu na kojem je pobjednikom proglašena firma u kojoj radi dekanesin brat

Čavaljuga: Ne odustaje od pozicije

A. NUHANOVIĆ - S. KURT

30.12.2018

Semra Čavaljuga, koju je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta izabralo za vršiteljicu dužnosti dekana ove visokoškolske ustanove, iako je prije toga smijenjena s te pozicije, gazi preko studenata da bi ostvarila svoj cilj.

Umjesto da odstupi s dužnosti, jer Medicinski fakultet zbog njenih poteza više od godinu potresa skandal za skandalom, ona je objeručke prihvatila odluku NNV-a da ponovo sjedne u šefovsku fotelju.

 Dodjela tendera

Razlozi su, sudeći prema svemu, lični. Čavaljuga je, naime, brata Dina Hotića počastila dobrim poslom na fakultetu te mu pomogla da firma „Middle Piont“, u kojoj radi kao inženjer, dobije tender vrijedan skoro 100.000 KM. Riječ je o nabavci instalacija analogno-adresabilne vatrodojavne centrale.

Medicinski fakultet reagirao je na navode u našem tekstu da je favorizirala brata u dodjeli posla, navodeći da "u vrijeme otvaranja i razmatranja ponuda Čavaljuga više nije bila dekan i da ni na koji način nije, ni tada ni sada, bila uključena u odlučivanje o rezultatima tendera“.

No, u reagiranju nije navedeno da je Čavaljuga bila dekanesa kada je tender objavljen. Osim toga, da je njen utjecaj i dalje velik, jasno pokazuje i to da se vraća na čelnu poziciju. Sada, kako ju je Vijeće ponovo postavilo za dekanesu, može na miru završiti posao koji je započela. Jer, kako su objavili s ovog fakulteta, proces dodjele tendera nije do kraja završen.

Slučajno ili ne, Medicinski fakultet 24. decembra je poništio sporni tender, i to tri dana nakon teksta o njemu u „Dnevnom avazu“.

U obrazloženju se navodi da je postupak javne nabavke zaustavljen do odluke o žalbi firme „Arcus“, koja je bila drugi ponuđač.

 Razlika u cijeni

- Sama činjenica da nečiji brat radi u nekoj firmi ne diskvalifikuje je od učešća na tenderima. Naprotiv, ako bi se to desilo, ta firma imala bi osnov za tužbu - kažu s ovog fakulteta.

Navode i da su na tenderu bila dva ponuđača i da je razlika u cijeni bila pet posto.

- Skuplja ponuda iznosila je 98.000, a jeftinija 93.000 KM. Iako je druga firma bila povoljnija, komisija je utvrdila da je ponuda firme „Middle Piont“ tehnički povoljnija i da drugi ponuđač nije zadovoljio te uslove - kažu iz Uprave.

 NNV jedno, rektor drugo  

Općinski sud u Sarajevu 25. decembra je presudio da Semra Čavaljuga, koja je više od godinu bila dekanesa, tu dužnost, ipak, ne može obavljati. Time je stavio tačku na njen zahtjev da hitno bude vraćena na mjesto dekanese.

Ponovo se oglasilo Nastavno-naučno vijeće, koje je početkom sedmice Čavaljugu vratilo na poziciju v. d. dekana, navodeći da je postupilo po Zakonu o visokom obrazovanju KS i da u njemu nije predviđeno da rektor UNSA-e potpisuje rješenje za izabranog vršioca dužnosti.

Ta reakcija uslijedila je nakon izjave Rifata Škrijelja da „dok je živ, svojom rukom neće potpisati rješenje o imenovanju Čavaljuge na mjesto v. d. dekana“. Rektor je i dalje pri tom stavu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.