SAOPĆENJE Demantirali natpise pojedinih medija

SDP: Zaustavit ćemo SDA-ovo sramotno povećanje plaća političarima

Sve plaće su ostale u potpunosti iste te zastupnici, šefovi klubova i predsjedavajući Predstavničkog doma imaju identične koeficijente, a samim tim i plaće, kao što su imali njihovi prethodnici iz ranijeg saziva

Avaz.ba
02.01.2019 14:14

Iz SDP-a su reagirali demantijem u kojem su najoštrije osudili, kako su naveli, zlonamjerne i lažne informacije iznesene u javnost od SDA-ovih medijskih glasila da su navodno povećane plaće zastupnicima parlamentarne većine.

Saopćenje ove stranke prenosimo u cijelosti:

- Dakle, potpuna je laž da su bilo kome na bilo koji način povećane plaće u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, pa tako i zastupnicima parlamentarne većine. Sve plaće su ostale u potpunosti iste te zastupnici, šefovi klubova i predsjedavajući Predstavničkog doma imaju identične koeficijente, a samim tim i plaće, kao što su imali njihovi prethodnici iz ranijeg saziva.

U skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji je na snazi gotovo deset godina, svim zastupnicima određeni koeficijent od 7,8 i dalje je ostao isti, kao i koeficijenti od 8,2 šefovima klubova te 9,8 predsjedavajućem Predstavničkog doma.

Ono što je jedina istina je to da SDA i HDZ, još otkad su 27. 11. 2018. godine napustili konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma zbog izbora Elvira Karajbića za predsjedavajućeg, u potpunosti bojkotiraju i opstruiraju rad ovog zakonodavnog organa. Svi politički subjekti su davno formirali klubove i dostavili obavijest o tome osim SDA i HDZ-a, zbog čega su im koeficijenti i ostali 7,8.

Opstrukcija se najbolje ogleda i u činjenici da predsjednica privremene administrativne komisije, a ujedno i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović odbija da prihvati činjenicu da je Elvir Karajbić novi predsjedavajući te ga je svojim rješenjem od 14. 12. potpuno nezakonito tretirala kao zastupnika, što je skandal neviđenih razmjera, a ujedno i klasična zloupotreba položaja, na što je bila upozorena i od nadležnih službi. Nakon što nije htjela sazvati sjednicu administrativne komisije, sjednica je po Poslovniku zakazana od zamjenice predsjednice.

Dakle, svi šefovi klubova u Parlamentu FBiH imaju isti koeficijent koji je u prethodnom sazivu imao i šef Kluba SDA Ismet Osmanović, a predsjedavajući Karajbić ima isti koeficijent koji je imao i njegov prethodnik Edin Mušić iz SDA. 

Ono što je, također, istina je to da je Vlada FBiH, koju vode SDA i HDZ, nedavnim povećanjem osnovice sa 315 na 330 KM praktično povećala plaću svim zastupnicima i ministrima od 2019. godine, što će SDP pokušati spriječiti amandmanom na budžet kojim ćemo tražiti smanjenje od 15 miliona KM koje su oni planirali za povećanje plaća. 

To bi ujedno bio i nastavak politike naše vlade koju je vodio Nermin Nikšić, a koja je za mandat uštedjela više od 120 miliona KM na plaćama političara i administracije tako što im je smanjila osnovicu - saopćeno je iz SDP-a. 

Tagovi

SDP BiH Plaće
NA VRH