ODLUKE

Kreso izgubila novu tužbu protiv „Avaza“

Sud utvrdio da nije oklevetana u tekstu „Sramotni odlazak“, dužna platiti 1.474,20 KM troškova

Kreso: Novi poraz. M. Kadrić

M. Aš.

8.1.2019

Bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izgubila je novu tužbu protiv „Dnevnog avaza“. Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu (broj: 65 0 P 62841517 P) od 27. decembra 2018., Kreso je dužna platiti i 1.474,20 KM troškova parničnog postupka, i to u roku od 30 dana pod prijetnjom prinudnog izvršenja. 

Ovo je u dva mjeseca već druga izgubljena tužba bivše predsjednice Suda BiH. Ona je u novembru prošle godine, također, izgubila tužbu protiv „Avaza“, kada joj je, također, naređeno da mora platiti 1.260 KM troškova parničnog postupka, jer je Sud utvrdio da nije oklevetana u tekstu pod naslovom “Pravosudna mafija ne miruje“.

Kreso je i u julu prošle godine već izgubila tužbu i protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, također prema presudi Općinskog suda u Sarajeva. I prema toj presudi naređeno joj je da plati 1.648 KM troškova parničnog postupka.


Faksimil presude od 27. decembra 2018. godine

Prema presudi od 27. decembra 2018., Sud je odbio tužbeni zahtjev Kreso, u kojem je potraživala 5.000 KM. Kao i u prethodnim slučajevima, utvrđeno je da nije oklevetana u tekstu pod naslovom „Sramotni odlazak“, koji je objavljen 16. decembra 2016. godine.

U tekstu je, između ostalog, navedeno da „politička poslušnost prema pojedincima iz vrha SDA, nepotrebna čangrizavost i želja da se opstruira svaka ozbiljna suverenost Suda BiH, počeli su da izbijaju u prvi plan njenog posla“.

Sud je utvrdio da nije oklevetana ni u dijelu teksta koji se odnosi na njenu imovinu u BiH i Hrvatskoj, ali i objavljene transkripte koji su ozbiljno kompromitirali njen rad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.