REAKCIJA Ustavni sud BiH 2016. praznik proglasio neustavnim

VKBI: Entitet RS ne može obilježavati 9. januar

Istaknuto je da se ovakvim proslavama šalje jasna poruka da velikosrpski projekt još živi u vladajućim elitama Srbije i entiteta RS

Fena
08.01.2019 17:07

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca VKBI

Foto: Arhiv

Osim činjenice da je 9. januar odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 15. januara 2016. godine proglašen neustavnim praznikom, postoji još niz činjenica i argumenata zbog čega se ovaj datum ne može i ne treba obilježavati kao dan entiteta RS, saopćeno je iz Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

- Sasvim je jasno da se 9. januar ne može obilježavati kao dan entiteta RS, jer je 9. januara 1992. godine „uspostavljena“ paradržava Srpska Republika BiH u sastavu SRJ, dok je entitet RS svoj administrativni naziv u sastavu Bosne i Hercegovine ostvario koncem 1995. godine, potpisivanjem općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Uz to RS je entitet ravnopravnih građana i naroda, a ne entitet samo srpskog naroda - navodi se u saopćenju VKBI-ja.

Nažalost, kako se ističe, srpske političke strukture RS idu u pogrešnom pravcu i danas, 24 godine od uspostave mira u BiH, i „sipaju so na ranu“ žrtvama genocida i najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

- Ne mogu se promijeniti presude UN sudova o počinjenom genocidu i zločinima protiv čovječnosti, a ovakvim i sličnim proslavama rukovodstvo RS i dalje srlja u ponor koji će najveću štetu i sramotu nanijeti upravo narodu iza kojeg se krije – srpskom. Istom stranputicom ide aktuelno rukovodstvo Srbije, koje najavljuje posjetu proslavi 9. januara u Banjoj Luci. Ovakvim potezima destabilizira se Bosna i Hercegovina, ponižavaju žrtve genocida i zločina protiv čovječnosti i ne doprinosi pozitivnim procesima integracije bh. društva - ističe se u saopćenju.

Iz VKBI-ja navode da je evidentno da se ovakvim proslavama šalje jasna poruka da velikosrpski projekt još živi u vladajućim elitama Srbije i entiteta RS.

Neophodno je da Tužilaštvo BiH odmah poduzme zakonom pripisane mjere protiv organizatora neustavnog praznikovanja, kao i protiv odgovornih osoba koje su dozvolile da državni funkcioneri i službenici u institucijama Bosne i Hercegovine ne rade 9. januara. 

VKBI će snažno nastaviti saradnju s pojedincima, organizacijama i institucijama srpske provenijencije, iz BiH i Srbije, koje su svojim višedecenijskim radom i djelovanjem iskazale jasnu distinkciju od velikosrpskog projekta i slavljenja zločinačkih politika - zaključuje se u saopćenju za javnost VKBI-ja.

NA VRH