PORAZNO

Turisti o ponudi Sarajeva primorani pitati prolaznike

Sarajevo: Šta kada se gosti nađu u situaciji da im hitno treba smještaj

Piše: A. SPREČAKOVIĆ

10.1.2019

Glavni grad BiH često se nađe na listama najljepših destinacija svijeta koje treba posjetiti, ali šta i na koji način može ponuditi turistima, možda ponajbolje ilustrira polemika koja se posljednjih dana razvila na društvenim mrežama. 

Mrka kapa

Sarajka Aida Feraget putem Facebooka, naime, postavila je pitanje postoji li u Sarajevu turistički infocentar u koji turisti ili gosti koji nisu planirali ostati, a moraju, mogu dobiti sve informacije o cijenama smještaja, lokacijama, ponudama, dešavanjima.

Feraget: Nemamo osnovne stvari

Porazan je za jednu prijestonicu odgovor koji je Feraget dobila od turistkinje koja takav centar nije mogla naći tokom posjete Sarajevu.

- Tražila sam da mi preporuče šta vidjeti u Sarajevu, mapa Sarajeva... kako doći do Jahorine, Trebevića, Mostara, Ramskog jezera, piramida... Mrka kapa. Nisam našla, a propješačila sam poprilično – napisala je ona. 

Doduše, ima i onih kojima je poznato da Sarajevo ima određene turističke urede, ali ukazuju na problem da, iako bi morali biti na raspolaganju 24 sata, oni to nisu, a čak nedjeljom ne rade nikako. Jedna od preporuka je da bi turistički infocentri morali postojati na više mjesta u gradu, od aerodroma pa nadalje, a ne samo na Baščaršiji, i to s ograničenim radnim vremenom.

Samo e-mail

Aida Feraget za naš list pojašnjava da je povod polemici bio nedavni događaj kada su turisti u centru grada zaustavili njenu kćerku i pitali za najbliži turistički centar, a ona im nije mogla pomoći. Feraget ukazuje kako je frustrirajuće da se turistima osnovne usluge ne nude na više mjesta u Sarajevu, koje, inače, ima institucije dobro plaćene za promociju grada.

- Strašno je da ne postoji mjesto gdje možete dobiti sve informacije o smještaju, događajima, gradskom prijevozu... Otkrila sam internetsku stranicu Visit Sarajevo, koja pruža informacije, ali tu ne postoji nikakav broj telefona na koji ih možete kontaktirati, samo e-mail adresa. A šta tek kada se neko nađe u situaciji da mu hitno treba smještaj, kakva mu je korist od slanja e-maila. Pričamo o turizmu u Sarajevu, a nemamo osnovne stvari. Čak ni na toj stanici nisu predstavljeni svi sadržaji. Žičara se uopće ne spominje - upozorava Feraget.

Turistička zajednica: U planu gradnja infocentara 

Slučajno ili ne, istovremeno s kritikama koje su ovih dana iznesene na društvenim mrežama, stigla je vijest iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo kako se planira gradnja prvog informativnog centra za turiste na Baščaršiji. Najavili su i gradnju još dva na Ilidži i Bjelašnici.

Kušundžija: Prvi na Baščaršiji

Adisa Kušundžija, portparol Turističke zajednice, kazala je da jedan takav centar postoji u Hadžićima te se to smatralo dovoljnim da posjetioci Bjelašnice i Igmana dobiju informacije kako doći do ovih planina.

- U centru grada postojao je infocentar nedaleko od hotela „Evropa“, ali on je prestao s radom kada je zatvorena stara turistička zajednica – dodala je Kušundžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.