SAZNAJEMO Tragedija u Orahovici kod Zenice

Troipogodišnja djevojčica prva žrtva gripe u BiH

U ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala, kaže majka

D. PAŠALIĆ
12.01.2019 09:27

Služba za zdravstvenu zaštitu djece u Zenici: Učinili sve što su mogli

Foto: Arhiv

Prva žrtva gripe u Bosni i Hercegovini zabilježena je u Orahovici kod Zenice, a radi se o troipogodišnjoj djevojčici koja je umrla u srijedu, saznaje „Dnevni avaz“. 

Samohrana majka

Ovu informaciju potvrdila nam je i Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica, kazavši da se radi o djevojčici koja je oboljele od teške mišićne distrofije.

  • Sarajlić-Spahić: Nije greška roditelja ni ljekara
    Sarajlić-Spahić: Nije greška roditelja ni ljekara

- U podlozi je gripa, djevojčica je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila – kaže Sarajlić-Spahić, ističući da se u ovom slučaju ne radi o pogrešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

U povodu ovog tragičnog slučaja kontaktirali smo i Nedžadu Lužić, samohranu majku umrle djevojčice, koja je, također, potvrdila da je djevojčica imala gripu.

- Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirai, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije – govori nam bolom shrvana majka.

Ističe da je i ranije odlazila ljekarima zbog distrofije mišića koju je imala djevojčica, a da je u utorak, po odlasku pedijatru, dogovorila da je inhalira u kući, a injekcije su, uz njenu saglasnost, zamijenili za sirup.

- Nažalost, njeno stanje se iskompliciralo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla – kaže majka.

Klanjana dženaza  

Dženaza umrloj djevojčici klanjana je prekjučer, na mjesnom mezarju u Orahovici, a ova vijest potresla je mještane ovog prigradskog naselja kod Zenice.

Smrt zbog komplikacija

Prema riječima Jasminke Durmišević-Serdarević, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu djece u zeničkom Domu zdravlja, u ovom periodu uvijek imaju povećan broj djece s respiratornim infekcijama. 

Za Zenicu su, ističe, karakteristični bronhitisi i upale pluća, i to je u zimskom periodu ustaljeno. 

Slučaj umrle djevojčice je tragičan, ali i ishod koji je uznapredovan osnovnim oboljenjem – distrofijom mišića.

- Djevojčici je 2016. godine dijagnosticirana spinalna distrofija mišića, bolest slabosti mišića. Imala je akutnu respiratornu infekciju. Kada je došla na pregled, ljekar je učinio sve što je mogao. Ona nije bila lošeg zdravstvenog stanja kada je došla kod nas na pregled, ali stanje se uvijek može pogoršati. Budući da je djevojčica imala to oboljenje, radi se o akutnoj infekciji respiratornog oboljenja koje se iskompliciralo, ishod je bio tragičan – kaže Durmišević-Serdarević.

Savjeti roditeljima

Načelnica Durmišević-Serdarević savjetuje roditeljima da tokom zimskih dana, kada je povećan broj akutnih respiratornih infekcija kod djece, više peru ruke djeci i smanje mogućnost infekcije.

- Ne može se dijete ostaviti u igraonici cijeli dan. Treba izbjegavati pretjerane kontakte s drugom djecom, voditi računa o ispravnoj ishrani, čistim i prozračenim prostorijama, higijeni – ističe Durmišević-Serdarević.

Ograničene posjete u bolnici  

Kako saznaje naš list, Odjel pedijatrije Kantonalne bolnice Zenica je popunjen. Zbog sve više građana oboljelih od gripe, u Kantonalnoj bolnici Zenica ograničene su posjete, sve kako bi se spriječilo i suzbilo širenje gripe. 

- Ograničava se posjeta bolesnicima na tri dana u sedmici, i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom od 13 do 14 sati. U posjetu može samo jedna osoba. Savjetuje se, također, posjeta bez bliskog kontakta - poručili su, između ostalog, iz zeničke bolnice.

NA VRH