TRŽIŠTE Cijene u Zvorniku i Bijeljini među najnižima u BiH

Iz Srbije dolaze po gorivo u Karakaj i Šepak

Upoređujući cijene s onima u Srbiji, gorivo je u BiH, u prosjeku, jeftinije za 20-30 feninga, a plin za skoro 25 feninga

Z. KULJIĆ
16.01.2019 06:44

Građani Srbije redovno sipaju gorivo u BiH

Benzinske pumpe u blizini graničnih prijelaza u Karakaju i Šepku na području Zvornika, uz one u Bijeljini, vjerovatno imaju najniže cijene goriva u Bosni i Hercegovini.

Pun rezervoar

Niže cijene uvjetovale su i prodaju velikih količina naftnih derivata pa na pumpe kod Zvornika po gorivo dolaze stanovnici Malog Zvornika, Loznice, pa čak i Valjeva. Na pumpama uz granični prijelaz u Šepku, koji samo rijeka Drina dijeli od Loznice, cijena goriva je 2,14 KM po litru i dizela i bezolovnog benzina, dok je cijena tečnog naftnog plina 1,14 KM.

Upoređujući cijene s onima u Srbiji, gorivo je u BiH, u prosjeku, jeftinije za 20-30 feninga, a plin za skoro 25 feninga.

  •  Drljača: Već pet godina dolazi iz Malog Zvornika
    Drljača: Već pet godina dolazi iz Malog Zvornika

Nenad Drljača iz Malog Zvornika kaže da u posljednjih pet godina redovno sipa gorivo na pumpama u Karakaju kad prelazi u Zvornik, gdje, inače, radi kao profesor u srednjoj školi.

- Uvijek se sipa pun rezervoar. Redovno koristimo ove pogodnosti i mislim da najveći dio stanovnika Malog Zvornika sipa gorivo na pumpama u Karakaju. Tako isto rade stanovnici Loznice, koje samo most dijeli od Šepka. Čak ima i ljudi iz Valjeva koji dolaze kamionima, zbog velikih rezervoara, da naspu gorivo, kao i poljoprivrednika, koji gorivo za mehanizaciju kupuju na pumpama u Šepku - kaže Drljača.

Nove pumpe

Prije poskupljenja goriva u BiH, razlika u cijeni u odnosu na Srbiju bila je još veća te se u posljednjih šest ili sedam godina, prema podacima Gradske uprave u Zvorniku, na potezu dva granična prijelaza izgradilo nekoliko novih benzinskih pumpi. Nedaleko od Graničnog prijelaza Karakaj nalaze se četiri pumpe, a kod GP u Šepku čak šest i na svima je ista cijena kako dizela, tako i benzina, odnosno plina.

Samo je na jednoj pumpi cijena za jedan fening niža od ostalih i tu se dizel i benzin prodaju za 2,13 KM po litru.

Gužve na mostu 

Ono što je očigledno jeste da se na pumpama u Karakaju i Šepku, kao i na onima u Bijeljini, gdje po gorivo dolaze, također, stanovnici susjednih općina iz Srbije, prodaje velika količina naftnih derivata te su zbog toga i cijene, vjerovatno, najniže u BiH.

Most koji spaja granične prijelaze Šepak i Loznicu, zbog ove činjenice je vrlo često pun automobila te su gužve na ovom prijelazu skoro redovna pojava.

NA VRH