BIH

Treći samit EBRD-a bit će održan u Sarajevu ove godine

Balkan jedna od ključnih regija, saopćeno je iz ove organizacije

EBRD: Značajna izdvajanja. Arhiv

S. NUMANOVIĆ

17.1.2019

Evropska banka za regionalni razvoj (EBRD) objavila je da je u prethodnoj godini na Balkanu investirala 1,1 milijardu eura u 67 projekata, što je za 700 miliona eura više u odnosu na godinu prije.

Također, intenzivirani su i sastanci s regionalnim liderima regiona, a domaćin trećeg godišnjeg sastanka EBRD-a bit će Sarajevo.

Jedan od najvećih investicionih projekata koji je spomenut u izvještaju ove organizacije je investicija u modernizaciju Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

U ovoj godini, kako je saopćeno, postavljeni su veliki ciljevi. Direktor EBRD-a Suma Čakrabarti (Chakrabarti) kazao je da je ova organizacija opredijeljena za unapređenje kako kvantiteta tako i kvaliteta samih investicija.

Na ovogodišnjem samitu u Sarajevu, koji će se održati u maju, čelnici EBRD-a raspravljat će i o mogućnosti intenziviranja i proširenja investicija na Balkanu.

EBRD je u prošloj godini izdvojio 36 posto svojih sredstava za ekološke projekte, a za naredne dvije godine planirano je povećanje tih izdataka, saopćeno je iz EBRD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.