REAKCIJE

Oglasio se direktor "BH-Gasa" zbog izjave Edina Forte

Jasmin Salkić poručio da u posljednjih 20 godina u Kantonu Sarajevo prirodnog plina nije bilo samo tri dana

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa. Arhiv

Avaz.ba

19.1.2019

Zbog izjave Edina Forte, premijera Kantona Sarajevo, koji je naveo kako je sramota da Federacija BiH nema zakon o plinu i kako Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač plina, svake godine strahuje hoće li plina biti i po kojoj cijeni će on biti isporučen, oglasio se direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić. 

 - Kao direktor "BH-Gasa", sumnjam da je kantonalni premijer sjeo i razgovarao s direktorom bilo koje plinske kompanije u FBiH, jer nijedan direktor plinske kompanije u FBiH ne bi preporučio da se prije državnog zakona o plinu usvaja bilo kakav federalni zakon iz ove oblasti. Razlozi za ovakav stav Premijeru Forti vjetovatno nisu poznati. Ako se već poziva na Zakon o plinu RS, vrlo je jednostavno da kontaktira Energetsku zajednicu i vidi koje je sve primjedbe sekretar EZ-a Janez Kopač dao na taj zakon. Upravo je taj zakon sada smetnja da se usvoji državni zakon o plinu, jer je RS tim zakonom preuzela sve ingerencije države i dodijelila ih regulatoru u Trebinju. Ovak stav gdina Forte bi značio da bi se iz Trebinja trebalo regulirati tržište plina u cijeloj BiH - naveo je Salkić na zvaničnoj stranici kompanije "BH-Gas". 

U daljnjem obrazloženju istakao je kako je pričati o sigurnosti snabdijevanja plinom veoma bitno za Kanton Sarajevo. Poručio je kantonalnom premijeru da treba znati kako u posljednjih 20 godina u Kantonu Sarajevo prirodnog plina nije bilo samo tri dana, i to zbog ukrajinske krize početkom 2009. godine.

- Cjenovnu politiku na otvorenom tržištu ne bi uređivali regulatori, nego same kompanije. Bilo bi dobro da neko objasni na koji način bi potrošači u KS bili u tom slučaju zaštićeni od „divljanja“ cijena, a koje bi bile rezultat slobodnog formiranja. Niti jedan regulator, ni po jednom rješenju, ne bi brinuo, niti bi imao u zadatku da utvrđuje veleprodajne cijene, nego bi uređivao javnu uslugu, a javna usluga je, na jednom pravcu od Zvornika do Sarajeva, prema Zakonu o plinu RS, u ingerenciji regulatora iz Trebinja. FBiH predlaže da ta javna usluga, radi zaštite potrošača i u Zvorniku i u Sarajevu, bude na nivou države. Ti energetski stručnjaci koji ovo predlažu ili savjetuju ne znaju elementarne stvari šta bi trebalo urediti državnim zakonom o plinu. Ako neko misli da se potrošači u Sarajevu mogu zaštititi od djelovanja regulatora iz Trebinja u Zvorniku, gdje je početak cijevi, onda nešto ne odgovara u izjavama onih koji daju ovakve paušalne ocjene - tvrdi Salkić.

Na kraju saopćenja naglasio je da ga kao direktora plinske kompanije u BiH niko iz Kantona Sarajevo nije zvao na razgovor o ovoj problematici, na što je, kako tvrdi, uvijek spreman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.