SREBRENICA

Snijeg srušio krov proizvodne hale u Potočarima

Nasreću, nije bilo žrtava i povrijeđenih osoba

S. SMAJLOVIĆ

22.1.2019

Visok, mokar i težak snijeg nanio je velike štete na objektima, voćnjacima i plastenicima u srebreničkoj općini.

Najveća šteta načinjena je na renoviranoj hali budućeg pogona drvne industrije u Potočarima. Nastankom ovih šteta, nasreću, nije bilo žrtava i povrijeđenih osoba. 

Vladan Milovanović, šef kabineta srebreničkog načelnika, kaže da su o obrušavanju krova hale u Potočarima obavijestili Policijsku stanicu u Srebrenici, koja vrši istragu o uzroku štete, a Općina će formirati stručnu komisiju za utvrđivanje visine štete, koja će biti sanirana nakon prestanka padavina.

Milovanović kaže i da je Vlada Srbije prošle godine Općini Srebrenica donirala milion eura za kupovinu i sanaciju hale u Potočarima. Tvrdi da je hala za 850.000 eura kupljena od firme “Ideal Design” iz Srebrenice, a koju je otvorila slovenska firma “Neo Dom”.

Preostala sredstva planirana su za kompletnu rekonstrukciju hale, a u julu je obavljena sanacija krova. Nakon kompletne sanacije, objekt će biti ustupljen novoformiranoj firmi „Tapos“, koja se bavi drvnom industrijom, gdje u prvoj fazi planira uposliti 100, a kasnije još 300 radnika.

Polomljene hiljade stabala voća

Snijeg je prouzrokovao velike štete na hiljade stabala voća, nekoliko desetina plastenika, a kod Emina Bektića, vlasnika ergele iz Jasenove, srušen je krov jedne štale. 

Sreća je da je Bektić u tom trenutku izveo konje da napoji i tako je izbjegnuta veća šteta. Brine ga gdje će do obnove krova smjestiti deset konja, koji su boravili u toj štali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.