ZASJEDANJE

PIC danas razmatra inicijativu SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH

Željka Cvijanović, predsjednica RS, izjavila je da je krajnje vrijeme da se zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u državi

BiH. Arhiv

Srna

29.1.2019

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) na nivou ambasadora danas bi na sjednici u Sarajevu trebalo razmatrati o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, potvrđeno je Srni iz Ambasade Ruske Federacije.

Sjednica PIC-a na nivou ambasadora bit će održana u 14 sati u Sarajevu.  

Iz Ambasade Rusije u BiH ranije su saopćili da su predložili partnerima iz Upravnog odbora PIC-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske. 

Ambasada Rusije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja s teško predviđenim posljedicama.

Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplicira formiranje institucija na svim nivoima - rečeno je Srni u Ruskoj ambasadi.  

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je da je krajnje vrijeme da PIC zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH nakon što je SDA najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o nazivu RS.

Ako već zasjeda PIC, a to radi kada je riječ o bilo kojoj temi i često daje ocjene koje uopće ne stoje, mislim da je krajnje vrijeme da zauzme realan stav i kaže ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog - rekla je jučer Cvijanović, ali i istakla da nema pretjerana očekivanja od foruma koji sazivaju stranci. 

SDA je ranije saopćila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.