SAZNAJEMO

Bakir Izetbegović nije se prijavio na biro

Ako SDA dobije tri delegata, Izetbegović ide za predsjedavajućeg Doma naroda BiH i plaću višu od 5.000 KM, ili će profesionalizirati status predsjednika SDA

Izetbegović: Obmanuo javnost. Arhiva

Piše: K. KEŠMER

29.1.2019

Ja sam na birou kroz tri do četiri dana, izjavio je Bakir Izetbegović 16. novembra prošle godine. Ali, kako nezvanično saznaje „Dnevni avaz“, bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA ni nakon dva i po mjeseca nije ispunio svoje obećanje, odnosno nije se prijavio kao nezaposlena osoba u Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Javna ličnost 

To nam je nezvanično potvrđeno iz ove službe, iako smo u nekoliko navrata, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama, pokušavali dobiti zvaničan odgovor.

S obzirom na to da se radi o javnoj ličnosti, koja je sama najavila da će se prijaviti na biro, ta je informacija od interesa javnosti. Ali, iz Službe su se pozvali na Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, prema kojem takve informacije nisu dostupne javnosti, bez obzira na to o kome se radi.

Prvi upit poslali smo 20. novembra 2018. godine. Odgovor je bio negativan, a deset dana nakon toga, ponovo smo poslali isti upit. Odgovor je ponovo isti.

Tri delegata

Kako saznajemo, Izetbegović uopće nema namjeru da se prijavljuje na biro. Prema našim informacijama, njegov plan jeste da se „zaposli“ u Dom naroda Parlamenta BiH, ali samo ako SDA dobije tri delegata kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg. U tom slučaju, Izetbegovićeva plaća bila bi viša od 5.000 maraka.

Ako SDA ne dobije tri delegata, Izetbegović će, kako saznajemo, profesionalizirati svoj status predsjednika stranke te tako biti prijavljen kao zaposlenik u SDA. Kolika bi mu plaća bila u tom slučaju, nije poznato.

Izgubio zdravstveno osiguranje 

Izetbegović se nije u roku od 30 dana prijavio u Službu za zapošljavanje. S obzirom na to, Izetbegović je izgubio i pravo na zdravstveno osiguranje, koje mu se omogućava kao nezaposlenoj osobi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.