POTRAŽNJA Među 308.433 nezaposlenih u FBiH sve manje onih za kojima tržište vapi

Za kuharima i konobarima pomama i na internetu

Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima, kažu iz Zavoda

M. Sm. / Avaz.ba

Kuhari: Svi ih traže

Foto: Avaz


Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na biroima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih. Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih nauka, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji.

Pokazalo se to tokom redovne komunikacije sa poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

- Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima – naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržišu zaista nedostaje radne snage, na šta stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine.

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako nam se požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Dnevnice i do 100 KM

Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera... Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na