SJEDNICE

Bosna i Hercegovina dobila novi grad

Ta općina spada u red razvijenih jedinica lokalne samouprave i po popisu iz 2003. godine ima 49.196 stanovnika

Fena

31.1.2019

Poslanici Narodne skupštine RS (NSRS) usvojili su danas Nacrt zakona o gradu Bosanska Gradiška.

Ta općina spada u red razvijenih jedinica lokalne samouprave i prema popisu iz 2003. godine, ima 49.196 stanovnika, prije dvije godine je pokrenula postupak za dodjelu statusa grada.

Taj status već ima sedam lokalnih zajednica u RS, a uz ovaj zakon prihvaćene su i izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Parlamentarci su trećeg dana zasjedanja usvojili i Nacrt zakona o socijalnom stanovanju, kojim se prvi put sveobuhvatno uređuje model neprofitnog stanovanja u manjem bh. entitetu.

Zakon definira da pravo na taj vid stanovanja imaju raseljene i izbjegle osobe, mladi bračni parovi, osobe starije od 65 godina bez porodičnog staranja i u stanju socijalne potrebe, boračke i socijalne kategorije, kao i osobe koje su ostala bez stambene jedinice usljed elementarne nepogode.

Rješenja u ovom zakonu bit će na javnoj raspravi u trajanju od 60 dana.

Po hitnom postupku usvojeni su zakoni o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima te u oblasti kulture u RS.

Također, prihvaćen je Nacrt zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, kojim se uređuju zaštitne mjere, stručni poslovi zaštite i provođenje monitoringa izvora elektromagnetnih polja.

Nastavak sjednice je 12. februara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.