NOVOSTI

Blokirane i isplate boračkih naknada

Sagovornici su podsjetili da su u pitanju najranjivije kategorije

Borcima uskraćene naknade. Ilustracija

M. R. S.

31.1.2019

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH danas su na sastanku uputili pitanje ministru za boračka pitanja FBiH Salki Bukvareviću je li moguće isplatiti naknade boračkoj kategoriji bez usvajanja budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH, s obzirom na činjenicu da su pod velikim pritiskom branilaca i njihovih porodica koji zovu i traže informacije.  

- Ministar Bukvarević je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH te je podsjetio da su Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH uradili svoj dio posla i da isto treba učiniti i Dom naroda FBiH. Sa sastanka je upućen zajednički apel da se što prije sazove sjednica Doma naroda FBiH i usvoji budžet za 2019. godinu da bi se izbjegle katastrofalne posljedice – saopćeno je danas nakon sastanka.

Sagovornici su podsjetili da su u pitanju najranjivije kategorije kojima su jedini izvor finansiranja upravo ove naknade iz federalnog budžeta te da bi neusvajanje istog i blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.

Inače, sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH i prisustvovali su mu ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te direktori Federalnog zavoda PIO/MIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Razmatrano je nekoliko tema, među kojima izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH, izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, te inicijativa Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja 60-postotnih RVI.

- Doneseni su zaključci da će Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu u skladu s dostavljenim inicijativama pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH. Također, zaključeno je da je potrebno u što kraćem roku izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH. Kroz ove izmjene značajno bi se olakšalo zapošljavanje osoba s invaliditetom, a sam Fond bi se ojačao i imao bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa da se formira radna grupa koja će raditi na ovom pitanju. U vezi s inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60 posto zaključeno je da se inicijativa ponovo treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi se njihovi predstavnici usaglasili u kom pravcu je potrebno djelovati te inicijativu ponovno dostavili Federalnom ministarstvu – saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.