BUDŽET

Federalna kasa od sutra zaključana!

Apelirala na kantone da izaberu delegate u Dom naroda

Bradara: Može se završiti u rokovima

M. R. S.

31.1.2019

Federalna kasa od sutra će biti zaključana i ostat će tako dok Dom naroda Parlamenta FBiH ne usvoji budžet Federacije za ovu godinu ili eventualno ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju, koja opet mora proći oba doma.  

Zakonski propisi

- Obaveze iz 2019. godine ne smijemo isplatiti bez usvojenog budžeta – pojašnjeno je u više navrata iz Ministarstva finansija FBiH, u kojem su kao rok za usvajanje budžeta navodili 31. januar, što se neće desiti.

Iako je riješen problem penzija, realna je opasnost da će biti kašnjenja u isplati invalidnina, plaća, poticaja poljoprivredi, ali i transfera koji iz budžeta idu za Zavod PIO. No, predsjedavajuća ovog doma Lidija Bradara kazala nam je da očekuje da će iduće sedmice biti konstituirajuća sjednica novog saziva, koji onda može usvojiti budžet.

Ponovila je stav da stari saziv ne treba usvajati budžet te stoga nije ni sazvala sjednicu.

- Nikad se nije dogodilo, otkako postoji Parlament FBiH, da je stari saziv Doma naroda donosio tako važne odluke poput proračuna. Stav OHR-a, a i zakonski propisi, jasno kažu da proračun treba donijeti novi saziv. Dom trenutno broji 49 izaslanika. I ustavno je upitno sazivanje sjednice – rekla je Bradara za „Avaz“.

Mogući datum

Apelirala je da u onim kantonima u kojima to još nije urađeno budu izabrani delegati u Dom naroda pa da se završi konstituiranje zakonodavne vlasti.

- Očekujem da u idućem tjednu sazovemo konstituirajuću sjednicu. Ne vidim razlog da se to ne dogodi. Ako Ustavni sud BiH potvrdi odluku CIK-a o načinu popune Doma naroda, sve se u rokovima može završiti kada su u pitanju proračun i isplate. Ako Ustavni sud BiH bude imao drugačiji stav, mi ćemo se očitovati o tome - dodala je Bradara.

U Domu naroda, uz opasku da je teško kalkulirati bilo šta prije današnje odluke Ustavnog suda, kao mogući datum konstituiranja novog saziva navode 7. februar.

Predstava za javnost

Komentirajući zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda za sazivanje sjednice starog Doma naroda, Bradara je kazala da neki tvrde da neće poslati delegate u Dom naroda kako bi se konstituirao novi saziv, a onda „prave predstavu za javnost i pokušavaju se prikazati da su spasioci Federacije“.

Dodala je da će se o ovom zahtjevu očitovati ako ne bude konstituiran novi saziv Doma naroda do 11. februara, što je rok do kojeg je dužna sazvati sjednicu na zahtjev jednog kluba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.