BIH

Stanje elementarne nepogode i dalje na snazi u Livanjskom kantonu

Informacija iz Vlade ovog kantona

U LK još na snazi stanje elementarne nepogode. Ale Kamber

-Ale Kamber

4.2.2019

Stanje elementarne nepogode još je na snazi za područje cijelog Livanjskog kantona, informacija je iz Vlade LK. Prema informacijama Štaba Civilne zaštite LK, otapanje velikih količina snijega i kiša koja je padala doveli su do porasta i razlijevanja vodotoka u nižim predjelima pri čemu su potopljeni dijelovi naselja i putnih komunikacija.

Po pitanju poplava, posebno je kritično na području općine Tomislavgrad jer se izlila Šujica sve od istoimenog naselja pa sve do njenog ponora u Kovačima. Izlile su se i livanjske rijeke Bistrica, Sturba i Žabljak, a poplavljen je i veliki dio Donjeg Livanjskog polja, što nije neuobičajeno u ovakvim situacijama. Na Kupresu je tokom nedjelje palo novih 10-ak centimetara snijega, što je otežavalo saobraćaj, ali ipak su sve magistralne i regionalne ceste prohodne.

Prohodne su i ceste na području Drvara, Glamoča i Bosanskog Grahova, izuzev nekoliko pravaca prema udaljenim planinskim selima koji se čiste. Od kupreških naselja odsječeni su Vukovsko i Bućevača s kojima je u kontaktu općinski štab CZ, za slučaj da im zatreba pomoć. Na kupreškoj visoravni i na području Tomislavgrada bilo je i urušavanja krovova pod težinom snijega, a u Tomislavgradu i stradanja goveda na farmi "Papić" zbog urušavanja krova štale.

Ale Kamber

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.