SARAJEVO Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Rijaset: Otvorenje Aladža džamije 4. maja

Razmatran i usvojen Nacrt izvještaja o radu Rijaseta za 2018. godinu

Avaz.ba
07.02.2019 16:23

S današnje sjednice

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića danas je održana 2. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici je razmatran i usvojen Nacrt izvještaja o radu Rijaseta za 2018. godinu.

Rijaset je imenovao Organizacioni odbor za otvaranje ponovo izgrađene Aladža džamije i prijedlog programa obilježavanja Dana džamija.

Ranijom odlukom Rijaseta Islamske zajednice 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više od 1.000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednje agresije na BiH i on će ove godine biti u znaku ponovnog otvaranja Aladže džamije u Foči. Planirano je da se centralna manifestacija otvorrnja Aladže džamije organizira 4. maja.

Rijaset je razmatrao inicijativu sabornika za dopunu Programa vjerskog obilježavanja genocida nad muslimanima Bošnjacima povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova inicijativa je, uz mišljenje Rijaseta, upućena Vijeću muftija na očitovanje.

Prihvaćena je inicijativa za izradu plana institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja, odnosno preseljenja na Ahiret ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Donesen je zaključak da nadležne uprave Rijaseta IZBiH naprave plan i metodologiju donošenja pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici.

Data je saglasnost na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta muftijstava Bihaćkog, Goraždanskog, Zeničkog i Banjalučkog, kao i na pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Vakufskoj direkciji.

Razmatrana je i usvojena informacija o položaju vakufske imovine i imovine Bošnjaka u RS i zadužena je Vakufska direkcija da sačini listu mjera koje Islamska zajednica može poduzeti kako bi se zaštitila njena imovina, ali i imovina Bošnjaka u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Na sjednici je razmatrano više kadrovskih pitanja kao i radno-pravni statusi uposlenika Islamske zajednice u BiH. Tako je imenovan Upravni odbor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Na kraju su rješavani zahtjevi Ureda za društvenu brigu za pomoć socijalno ugroženim pojedincima i organizacijama koji se bave društveno korisnim radom.

NA VRH