OTKRIVAMO

Lukačev operativac Numanović „pobjegao“ kod Osmice u OSA-u!

Umjesto da se penzioniše, Numanović, koji se vodi kao istražitelj FUP-a, dobio novi posao u državnoj agenciji

Lukač i Mehmedagić: Faksimil naredbe Tužilaštva KS u kojoj se traže podaci od MUP-a KS

Piše: M. AŠČIĆ

15.2.2019

Vehbija Numanović, istražitelj u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvi operativac Dragana Lukača, napustio je prije nekoliko dana ovu policijsku agenciju i dobio posao u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), saznaje „Avaz“. 

Izgubio podršku

Numanović, koji je u FUP-u izvršavao naredbe isključivo Lukača, koji je podnio ostavku na direktorskoj poziciji, ali pod pritiskom javnosti i Nezavisnog odbora, jer je još prije pet godina stekao uvjete za penziju, sada je „pobjegao“ u OSA-u i pridružio se timu direktora Osmana Mehmedagića Osmice. 

Ovaj „policijski transfer“ desio se u trenutku kada je obznanjeno da Lukač napušta FUP, čime je Numanović, svjestan da ostaje bez podrške, dobio angažman i ujedno zaštitu u OSA-i.

Zanimljivo je da se on vodio najprije kao uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali je eksternim premještajem završio u FUP-u. Upitno je sada kako je prebačen u OSA-u i na osnovu čijeg zahtjeva.

On je i pod istragom Tužilaštva KS, iz kojeg su u novembru prošle godine tražili da im se hitno dostavi dokumentacija o njegovom radnom stažu.

Faksimil naredbe Tužilaštva KS u kojoj se traže podaci od MUP-a KS

Sve zanemareno

U naredbi se navodi da dokumentaciju traže zbog krivičnog predmeta broj T09 0 KTP0 0126061 18, zbog čega je Tužilaštvu i tužiocu Aidu Hadžismailoviću potrebno dostaviti izjašnjenje i ovjerenu kopiju. To je, kako saznajemo, učinjeno.

Numanović je još prije sedam godina stekao uvjete za penzionisanje, o čemu su nadležni obaviješteni 2013. No, sve je ostalo u ladici. Kakav je zadatak dobio Numanović u OSA-i, nije poznato.

Prekršio zakone o policijskim službenicima 

Kantonalni tužioci u Sarajevu vode istragu zbog sumnje da je Numanović prekršio Zakon o policijskim službenicima Federacije, prema kojem je još 2014. morao biti penzionisan, a umjesto toga, i dalje ostvaruje protupravnu imovinsku korist, to jest redovno i uredno prima plaće. Na taj način oštećen je budžet Federacije. Po slovu zakona morao je napustiti službu još 2012. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.