UPOZORENJA

Od svinjske gripe obolio muškarac iz Tešnja

Bolnica u Zenici: Očekuju nalaze iz Sarajeva

Piše: D. PAŠALIĆ

16.2.2019

Sve više bh. građana obolijeva od sezonske i takozvane svinjske gripe (H1N1). Čak pet pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica ima simptome svinjske gripe i njihovi nalazi poslani su u Sarajevo na potvrđivanje.

Liječenje u Tuzli

Ovo je u izjavi za “Dnevni avaz” potvrdio Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice.

- Trebali smo danas (jučer, op. a.) dobiti nalaze da se potvrdi ili otkloni sumnja na H1N1, ali nismo. Imamo tri pacijenta na respiratoru i postoji sumnja da su zaraženi virusom H1N1, ali još nemamo potvrdu. Za još dva pacijenta, također, očekujemo nalaze iz Sarajeva za koje sumnjamo na H1N1 - kaže Drljević.

Ističe da su imali jedan potvrđen slučaj svinjske gripe, ali na zahtjev pacijenta liječenje je nastavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

- Kod jednog pacijenta, muškarca iz Tešnja, potvrđeno je prisustvo virusa gripe H1N1. Lično sam potpisao odobrenje za liječenje izvan Kantona i to je za sada jedini potvrđen slučaj gripe H1N1 kod nas – pojašnjava Drljević.

Kada je riječ o sezonskoj gripi, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, još dva pacijenta preminula su u Republici Srpskoj u posljednja dva dana od teške akutne respiratorne infekcije.

Drljević: Tri pacijenta na respiratoru

Teške infekcije

Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da su pacijenti bili srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripe tipa A.

Od 21. januara u tom bh. entitetu je od teških akutnih respiratornih infekcija umrla 41 osoba, a u Federaciji BiH četiri.

Znatan pad

Kada su u pitanju oboljeli u RS, uočava se znatan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe infekcija (ILI, ARI, SARI). Broj prijavljenih SARI slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru RS uveliko je smanjen.

- Ovakvi podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa influence, što upravo i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za period u kojem se nalazimo - navode iz Instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.