KALKULACIJE

Iako se izjasnio kao Srbin, Dizdar ne može u Dom naroda FBiH

Ako žele ući u Dom naroda, poslanici se u jednom izbornom ciklusu moraju identično izjasniti u pogledu nacionalnosti, a Dizdar je 2016. bio Bošnjak

S. D.

17.2.2019

Centralna izborna komisija BiH dobila je pismenu ostavku Nudžeima Džihanića na funkciju poslanika Liberalne stranke u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde, potvrđeno je „Avazu“ u CIK-u. Procedura u vezi s ovom ostavkom je u toku, a kada o tome bude donesena odluka o pravosnažnosti, CIK će poslanički mandat dodijeliti sljedećem kvalificiranom kandidatu te stranke za Skupštinu BPK.  

Kako je „Avaz“ ranije objavio, Liberalna stranka ovaj je potez učinila kako bi na Džihanićevo mjesto došao Mirsad Dizdar, koji se na izborima 2018. izjasnio kao Srbin. U toj stranci očekivali su da će na taj način Dizdar dobiti mandat delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer u Klubu Srba nedostaju još tri delegata. U tom slučaju LS bi imao tri delegata u Domu naroda FBiH.

No, kako nezvanično saznaje „Avaz“, od tih planova nema ništa, jer prema informacijama koje smo dobili, Dizdar se na lokalnim izborima 2016. godine izjašnjavao kao Bošnjak, a da bi neko ušao u Dom naroda u određeni klub, u jednom izbornom ciklusu mora imati identično nacionalno izjašnjenje.

To kod Dizdara nije slučaj i stoga se Džihanić uzalud odrekao mandata. Doduše, ako LS uđe u vlast u BPK, on će to kompenzirati dobivanjem ministarske pozicije.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.