APEL

Suvadu potrebna pomoć dobrih ljudi

U šest godina po drugi put se suočio s rakom limfnih žlijezda

Samardžić: Težak ciklus hemoterapija

Piše: M. M.

19.2.2019

Nekadašnji igrač Jedinstva i istaknuti sportski radnik Suvad Samardžić dijeli sudbinu brojnih oboljelih čiji život, nažalost, ovisi o novcu. Po drugi put suočen je s karcinomom limfnih žlijezda i trenutno je, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, zbrinut u Kantonalnoj bolnici. Na putu do izlječenja i transplantacije koštane srži van granica BiH neophodan mu je novac, koji nije u stanju sam osigurati.

- Protekla tri mjeseca ne bih poželio nikome. Prošao sam ciklus hemoterapija koje je bilo skoro i nemoguće izdržati - priča nam Samardžić.

Turska i Njemačka

Snagu da nadjača bolest svih godina davala mu je porodica - nezaposlena supruga, stariji sin, koji je dijete s cerebralnom paralizom i slijepo, te mlađi Daris, koji ima tek šest godina. Nadjačali su, priča nam Suvad, svaku njegovu bol i zbog njih je savladao sve prepreke. Čini to i posljednjih godinu dana, otkako se karcinom vratio i proširio na kosti. Predstoji mu transplantaciji koštane srži, koju nije u mogućnosti finansirati sam.

- Jedino rješenje kod mene je transplantacija koštane srži, koju je moguće uraditi u Turskoj i Njemačkoj, ali sve ovisi o količini novca koji se prikupi. Moja je želja da to uradim u Turskoj, jer se tamo veliki broj naših građana već uspio izliječiti. Brojni su oni koji ni nakon deset godina po urađenoj transplantaciji nemaju simptome bolesti - kaže Suvad.  

Odrastanje djece

Suvad, pogoršanog zdravstvenog stanja, u Kantonalnoj bolnici nestrpljivo čeka šansu da konačno napravi korak do zdravijeg života sa samo jednom željom – da gleda odrastanje svoje djece.

- Nađe se uvijek dobrih ljudi koji uskoče, kao i nebrojeno puta do sada. Kod nas je liječenje skupo i zdravstveni sistem nije moćan da sam to odradi, pa smo mi pacijenti prinuđeni tražiti pomoć sugrađana - kaže Suvad.

Kako pomoći

Suvadu se može pomoći pozivom na humanitarni broj 090 291 004, a pozivom se doniraju dvije KM. Građani mogu pomoći i uplatama na žiroračun 3385002569724210 otvoren u „UniCredit banci“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.