SARAJEVO

Mektić: 70.000 migranata kreće se iz Grčke prema EU

Ponovio raniju informaciju da je BiH u opasnosti da je pogodi novi migrantski val

Piše: D. B.

19.2.2019

U Sarajevu je danas zasjedao Operativni štab za migracije, a kako je novinarima kazao Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, raspravljano je prvenstveno o tome kako što bolje, efikasnije i uspješnije zaštititi bh. granice od priliva novih ilegalnih migranata. Mektić je ponovio raniju informaciju da je BiH u opasnosti da je pogodi novi migrantski val, prije svega iz pravca Grčke.  

Dnevni priliv

- Postoje informacije da se u Grčkoj nalazi oko 70.000 migranta koji su u pokretu, te koji imaju želju i namjeru da se kreću prem EU te da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku oko tri stotine. To je ozbiljna cifra migranata koji imaju namjeru da preko Balkana dođu u EU i za pretpostaviti je da ćemo imati ozbiljnih problema. Kada je u pitanju EU, neka definitivna rješenja kako bi se riješila ova migrantska kriza ne postoje. BiH će, pored ovih ostalih država jugoistočne Evrope, biti žrtva ovog problema. Kako ćemo se mi uspjeti nositi s ovim, vidjet ćemo. Zajedno smo uključili sve institucije i agencije sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa. Trazimo ta riješenja - kazao je Mektić.

On je potvrdio i raniju informaciju, koju je objavila Služba za poslove sa strancima, da je među migrantima u Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu otkriven jedan broj njih koji su povezani s terorizmom.

- To je tačna informacija, njih šest je identificirano, te su na određeni način povezani s terorizmom i nekim terorističkim aktivnostima i trenutno se nalaze u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, gdje im je onemogućena sloboda kretanja. Sada se provjeravaju drugi podaci, činjenice i okolonosti. Ilegalno su ušli u BiH – rekao je Mektić.

On je naglasio i da su evidentna krivična djela, čiji su počinioci migranti.

- Najčešće se radi o provalnim krađama, pa čak ima i krivičnih djela napada na druga lica. Istovremeno, mi se moramo fokusirati kako da na najbolji mogući način upravljamo sigurnosnom situacijom. Moramo voditi računa i o tome kako da im osiguramo konkretan zadovoljavajući humani tretman - istakao je Mektić.

Donijeti odluku

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako će biti riješen problem migranata na području Unsko-sanskog kantona, Mektić je kazao da su pronađena određena rješenja.

- Pokušavamo redukovati protok tih migranata da se u Unsko-sanskom kantonu ne sakuplja više migranata nego što ima kapaciteta za smještaj.  Dogovarali smo se danas na koji način da to radimo. Imamo situacija da nam je kasarna "Ušivak" u Sarajevu popunjena negdje na nivou 50 posto kapaciteta. Najvjerovatnije ćemo u toku ove sedmice dio tih migranata iz Unsko-sanskog kantona vratiti nazad u Sarajevo - kazao je Mektić. 

Prokomentirao je i najave iz USK da će zatvoriti dva migrantska centra.

- Ne može se dogoditi da se zatvore migrantski centri na takav način. Treba tragati za rješenjem. Dogovorili smo se i u vezi s tim. Vijeće ministara na nekoj od sljedećih sjednica će donijeti odluku o upravljanju tim migrantskim centrima. Tako da će i taj problem biti riješen - istakao je Mektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.