SUD BIH

Bivši službenik AID-a: Nedžad Herenda nam je priznao da je ubio zarobljenike

Svjedok koji je dao iskaz pod pseudonimom “L”, isljeđivao Nedžada Herendu 1996. godine

Adna Dobojlić i Dragan Vikić

Piše: B. C.

21.2.2019

Bivši službenik AID-a, koji je, zajedno s Edinom Garaplijom 1996. godine, isljeđivao Nedžada Herendu, danas je pred Vijećem Suda BiH, u nastavku suđenja za ratni zločin u Velikom parku, kazao da im je Nedžad Herenda priznao da je ubio zarobljene vojnike.

Svjedok, koji je radi njegove zaštite dobio pseudonim „L“, potvrdio je da su on i Garaplija, po naredbi Kemala Ademovića, tadašnjeg direktora AID-a, isljeđivali Herendu zbog aktivnosti grupe „Ševe“, čiji je on bio vođa.

- Za događaj u Velikom parku Herenda je kazao da je on pucao i da nije bio sam. Kazao je da je to uradio u afektu jer je tog dana granatiran dio grada u kojem je bila njegova porodica - kazao je svjedok „L“, protiv kojeg se zbog isljeđivanja Herende vodio postupak za nanošenje teške povrede i prekoračenje ovlasti.

Odgovarajući na pitanja advokatice Adne Dobojlić, koja zastupa Dragana Vikića, svjedok je pojasnio da je Specijalna jedinica spomenuta samo u kontekstu lokacije, odnosno mjesta gdje se desilo ubistvo.

Svjedok je potvrdio da je Garaplija pisao Herendinu izjavu, a on je tonski snimao. Sve zapise, kazao je svjedok, Garaplija je nosio Ademoviću.

- Nismo uspjeli ništa dokumentirati ni dokazati - rekao je svjedok.

Na pitanje tužiteljice Vesne Ilić je li Herenda spominjao ko je sve bio s njim, svjedok je rekao da nije siguran koga je spominjao, pa na to ne može odgovoriti.  

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.