APSURDI

Salihović pod suspenzijom zaradio 162.000 maraka!

S uračunatim radnim stažem, Salihović za nepune tri godine dobio na ruke oko 200.000 maraka

Salihović: Naštetio ugledu Tužilaštva

Piše: M. AŠČIĆ

23.2.2019

Goran Salihović, bivši glavni državni tužilac, protiv kojeg je podignuta optužnica za zloupotrebu službenog položaja, iako je već treću godinu pod suspenzijom, za to vrijeme samo na ime plaća dobio je skoro 162.000 maraka, otkriva „Avaz“.

Finansijske malverzacije

Toliko mu je, naime, isplaćeno iz Tužilaštva BiH, i to bez uračunatih naknada na plaću, iako nije proveo ni dana na poslu. S uračunatim radnim stažem, Salihović je za nepune tri godine zaradio oko 200.000 KM.

Iako je naštetio ugledu Tužilaštvu BiH, jer je utvrđeno da je iznad limita potrošio 80.0000 KM namijenjenih za reprezentaciju, uživa u svim ovim blagodatima prema važećem Zakonu o plaćama i naknadama u pravosudnim institucijama BiH.

Bez obzira na to što ne dolazi na posao, Salihović i dalje prima plaću u iznosu od oko 4.500 maraka bez ikakvih odbijanja. Sve dok nije bio pravosnažno smijenjen, primao je punu plaću glavnog tužioca u iznosu od 5.600 KM. Prema Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, ova odluka o isplati pune plaće je zakonita, iako je on optužen za finansijske malverzacije. 

Sam sebe plaćao

Dok je bio glavni tužilac u 2015. godini, Salihović je sam sebi isplatio i naknadu za rad u Udarnoj grupi ove institucije. Na to su upozorili i državni revizori.

Tražio novac i za topli obrok

Salihović je prije dvije godine tužio državu BiH zahtijevajući isplatu novčanih naknada iz radnog odnosa. On je u tužbenom nalogu tražio isplatu 5.460 KM koje su se odnosile na naknade za prijevoz, topli obrok, kao i za odvojeni život.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.