VLADA FBIH

Čampara preko "Lutrije" minira moguću koaliciju SDA - SBB

S jučerašnje sjednice Vlade FBiH: Kome je u interesu sukob

Piše: K. KEŠMER

23.2.2019

Očigledno nezadovoljan pravcem u kojem idu razgovori SDA i SBB-a o formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou, nervozni federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara pokušava izazvati sukob unutar Vlade Federacije BiH kako bi u startu srušio moguću koaliciju ove dvije stranke. 

Stari slučaj

Tako je jučer, bez ikakve najave i prethodnih dogovora, premijer Fadil Novalić na dnevni red sjednice Vlade FBiH stavio tačku o imenovanju vršioca dužnosti direktora „Lutrije BiH“. Upravo je na ovoj tački došlo do preglasavanja.

A slučaj direktora „Lutrije“ star je već nekoliko mjeseci. Dužnost direktora obavlja Edhem Pašukan, kojem je mandat istekao u septembru prošle godine. Tada je Vlada donijela odluku o imenovanju Edite Rokše za vršioca dužnosti direktora, ali Nadzorni odbor, u kojem glavnu riječ ima SDA, to nikada nije proveo u djelo.

S obzirom na to da će uskoro biti imenovan novi saziv Vlade FBiH, ovo pitanje trebalo je prepustiti i novim ministrima. Upravo zbog toga bila je iznenađujuća odluka Novalića da ovo pitanje, ipak, stavi na dnevni red, iako o njemu nema jedinstvenog stava.

Kako saznajemo, Novalić je to učinio pod pritiskom Aljoše Čampare, koji je znao da će ovo pitanje izazvati sukob. Čampara, tvrde naši izvori, računa da bi preglasavanje unutar Vlade moglo izazvati neslaganja i na nivou stranaka. Posebno jer je pitanje preglasavanja bilo jedna od tema nedavnog sastanak delegacija SDA i SBB-a.

Čampara: Nervozan zbog mogućeg dogovora

Tada su predsjednici SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić govorili o tom problemu te je postignuta načelna saglasnost da se izbjegava preglasavanje i da se na dnevnom redu sjednica Vlade ne pojavljuju pitanja koja mogu dovesti do preglasavanja.

Bio suzdržan

Ipak, zanimljivo je da je prilikom glasanja, gdje su ministri iz SBB-a i HDZ-a bili za imenovanje vršioca dužnosti „Lutrije“, a svi ministri iz SDA protiv, Novalić bio suzdržan.

Da je Čampara nervozan zbog moguće koalicije ove dvije stranke, pokazuju i njegove jučerašnje izjave za medije u kojima na koljenima poziva DF i Željka Komšića da promijene svoj stav i uđu u vlast sa SDA.

Pašukan ne da fotelju

Pašukan, inače, svim silama pokušava ostati na funkciji direktora „Lutrije BiH“.

Iako mu je u septembru istekao mandat te je trebao otići, on je to na razne načine odugovlačio. Tako je od Općinskog suda tražio mjeru osiguranja da ostane na funkciji, čime je, faktički, samo kupovao vrijeme kako bi se zadržao u fotelji direktora ovog profitabilnog preduzeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.