EPBIH

Posao od 700.000 KM žele advokati iz Austrije

Prijavila se i advokatska kuća „Knoetzl Haugeneder Netal“, koja je zastupala EPBiH pred sudom u Beču

HE Vranduk: Gradilište vraćeno u prvobitno stanje

M. AŠČIĆ

23.2.2019

Na javni poziv „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) koji se odnosi na advokatske usluge u arbitražnom sporu s austrijskim „Strabagom“, a zbog problema nastalih u gradnji hidroelektrane (HE) Vranduk, javile se dvije advokatske kuće, saznaje „Dnevni avaz“.

Bankovna garancija

Otvaranje ponude obavljeno je prije nekoliko dana u sjedištu EPBiH u Sarajevu, a kako saznajemo, advokati koji žele zastupati bh. firmu dolaze iz Austrije. Procijenjena vrijednost ugovora za ovu vrstu pravnih usluga iznosi, sa PDV-om, najmanje 700.000 KM. Naši izvori tvrde da će na kraju ovaj posao koštati i više od milion maraka.

Jedna od advokatskih kuća koje su poslale ponudu je „Knoetzl Haugeneder Netal”. Oni su prošle godine zastupali EPBiH u sporu sa „Strabagom“ kada je u pitanju naplata bankovne garancije pred sudom u Beču. Za taj posao izdvojeno je 150.000 maraka.

Raskid ugovora

„Elektroprivreda“ je u potrazi za advokatima kako bi se pripremila za eventualni početak postupka pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Parizu, a po tužbi „Strabaga“. Ova austrijska firma još nije pokrenula arbitražu, ali je pitanje dana kada će se to desiti.

„Strabag“ je prošle godine zatražio raskid ugovora nakon što je tražio da mu budu osigurani dodatni troškovi gradnje, na šta „Elektroprivreda BiH“ nije pristala. Oni su zahtijevali dodatnih 20 miliona KM da bi nastavili radove na projektu vrijednom 114 miliona maraka.

Uklonjeno gradilište

Po naredbi Nadzornog odbora EPBiH, gradilište na HE Vranduk prije sedam dana je vraćeno u prvobitno stanje. Na gradilištu su 2016. započeli pripremni radovi, tačnije bila je razdvojena rijeka Bosna i postavljene su pregrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.