SARAJEVO

Kravić: Pacijenti će dobivati još bolju i sigurniju zdravstvenu uslugu

Sada imamo kontrolne tačke na kojima svakodnevno mjerimo kvalitet pruženih usluga, rekao Kravić

Kravić: Bit ćemo biti prva zdravstvena ustanova u BiH koja će usvojiti inkluzivne standarde

Avaz.ba

27.2.2019

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ) u FBiH donijela je danas odluku o izdavanju akreditacije Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Tako je ova sarajevska zdravstvena ustanova postala tek druga, nakon Kliničkog centra u Tuzli, u državi kojoj je dodijeljena akreditacija.

Direktor bolnice Zlatko Kravić rekao je za „Avaz“ da je ovo veliko priznanje rezultat dvogodišnje aktivnosti svih uposlenika, na čelu s njim.

- Mi smo poslije dvije godine mukotrpnog i napornog rada uspjeli dobiti tu akreditaciju od Agencije za kvalitet u zdravstvu, što je podrazumijevalo da se mora promijeniti mnogo toga. Prije svega, tu je neophodno imati novi pristup prema pacijentu, administrativno sve to potkrijepiti i uložiti dosta novca u nabavku i opreme i prepravku nekih dijelova u bolnici da bi odgovarali standardima AKAZ-a. To smo sve završili i uspjeli smo sve za samo dvije godine. Prema mom mišljenju, to je rekordan rok za jednu takvu veliku aktivnost. Normalno je da najveću ulogu imaju zaposleni koji su zdušno prihvatili to i završili tu akreditaciju – rekao je Kravić.

Status koji su dobili, kaže, obavezuje ih da nastave raditi, s tim da se kvalitet rada može poboljšati.


U Općoj bolnici ne namjeravaju stati na ovoj akreditaciji

- Nije ovo definitivno. Iako smo dobili visokih 98,5 procenata, znači da zadovoljavamo te akreditacijske standarde, ali mislim da se to može još mnogo bolje, i još kad bi se završili neki detalji... Iako u medicini nema idealnog, trudit ćemo se da sve dovedemo na jedan visok nivo. 

Što se tiče pacijenata, akreditacija će im osigurati još bolju i sigurniju zdravstvenu uslugu.

- Sada imamo kontrolne tačke na kojima svakodnevno mjerimo kvalitet pruženih usluga. Pacijent kod nas sam učestvuje u procesu svog liječenja, on mora dati pismenu dozvolu, imenovati osobu kojoj se mogu prezentirati nalazi, pristati ili ne pristati na hirurški zahvat... Potpuno poštujemo želju pacijenta, uz savjet ljekara. Znači, pacijent za sve što će mu se raditi u bolnici daje tzv. informativni pristanak, što do sada nije bio slučaj. Dalje, sami postupci i rad u bolnici su mnogo sigurniji za pacijente, što se tiče same higijene, sterilizacije i mnogih drugih poslova gdje mi svakodnevno imamo ljude koji će da mjere taj kvalitet usluge, da se stalno prave analize, što je vrlo važno, piše izvještaj i na osnovu tih analiza i izvještaja poboljšava se zdravstvena usluga – naglasio je Kravić.

U Općoj bolnici ne namjeravaju stati na ovoj akreditaciji. Direktno najavljuje i sljedeći projekt, a to je da počinju ispunjavati takozvane inkluzivne standarde.

- To znači da ćemo kompletnu bolnicu prilagoditi standardima za pacijente s posebnim potrebama. To podrazumijeva slijepce, ljude koji imaju problema s govorom, sluhom, osobe u invalidskim kolicima... Ja se nadam da ćemo biti prva zdravstvena ustanova na nivou države koja će usvojiti u potpunosti te inkluzivne standarde, tako da će se invalidi kod nas osjećati kao da su kod kuće, a ne u bolnici – zaključio je Kravić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.