PROJEKTI

Na praksi iz hemije prave prirodne sapune

Proizvode će prodavati na Dan žena, a novac koji prikupe, iskoristit će za nabavku hemikalija

Za izradu koristili kozije mlijeko, med, eterična ulja i prirodne boje

N. Br.

3.3.2019

Kako se lijepo i ugodno mogu spojiti teorija i praksa iz analitičke hemije, pokazali su nam učenici i učenice Mješovite srednje škole Maglaj koji se školuju na zanimanje proizvođač celuloze i papira. Ovih dana prave sapune od prirodnih sastojaka, koje će prodavati na Međunarodni dan žena.

Dok grupa učenika priprema ukrasne cvjetiće koji će biti dio dekoracije, druga grupa je već pripremila šarene i mirisne sapunčiće za prodaju. Profesorica hemije Aida Smajlagić s radošću nam govori da se nastava odvija u savremeno opremljenom kabinetu i da je pravo zadovoljstvo u takvom ambijentu podučavati učenike.

- Kako se mi školujemo za zanimanje proizvođač celuloze i papira, imamo mnogo časova hemije. Mnogo je i teorije, ali i praktične nastave, koju savladavamo kroz vježbe. Na času analitičke hemije pravili smo sapune. Na ovaj način pokazali smo da volimo ono za šta se školujemo, kao i šta sve možemo napraviti svojim rukama - ispričala nam je učenica Edina Mujanović.

Kako kažu, sapune je vrlo jednostavno pripremiti, a koristili su i kozije mlijeko, med, eterična ulja i prirodne boje.

- Vjerujem da će se građanima svidjeti ono što smo mi napravili, a da će biti i kupaca - dodala je učenica Hajrija Kalabić. Ove prigodne poklone učenici i učenice prodavat će na Dan žena u objektu škole te ispred Trgovačkog centra “Konzum”.

Sav novac koji prikupe, iskoristit će za nabavku hemikalija neophodnih za normalno izvođenje nastave iz hemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.