SRAMOTNO

Mladi iz BiH gube pravo na besplatan studij u Evropi

Univerziteti bez akreditacije neće imati pravo učešća u projektima EU, poput “Erasmus+” programa

Univerzitetu u Zenici akreditacija istekla u septembru prošle godine

Piše: D. BAŠIĆ

1.3.2019

Studenti iz naše zemlje, nakon što je proces akreditiranja visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini zaustavljen još prije više od pola godine, mogli bi ostati bez “Erasmus+” programa, koji im godinama pomaže da besplatno studiraju i usavršavaju se na najboljim evropskim univerzitetima.  

Prijenos nadležnosti  

Ovaj problem nastao je zahvaljujući nacionalnim previranjima u Upravnom odboru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH, u kojem se članovi iz Republike Srpske protive prijenosu nadležnosti s entiteta na državu.

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), kazao je za “Avaz” da je akreditacija nekoliko univerziteta istekla, a drugima, uključujući i UNSA-u, tek će isteći.

- Ukoliko ovo ne uspijemo prevazići, imat ćemo ozbiljnih problema. Evropska komisija najavila je da će univerzitetima koji ne budu imali validne akreditacije, uskratiti pravo učešća u određenim projektima - kazao je Škrijelj.

To će, ističe, biti pogubno za univerzitete, a studenti su direktno oštećeni.

- Studenti neće moći biti ravnopravni s kolegama iz Evrope. Oni koji vode Agenciju, kao i upravno tijelo te agencije, moraju se zabrinuti zbog ovog problema i pokušati ga riješiti - ističe Škrijelj.

Bez stava Agencije

Akreditacije su, kako saznajemo, prvo istekle univerzitetima u Zenici, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci. Malik Čabaravdić, prorektor Univerziteta u Zenici, podsjeća da je više od stotinu studenata s ovog univerziteta učestvovalo prošle godine u “Erasmus+” programu. 

- Akreditacija nam je važila do septembra 2018. godine. Šest mjeseci prije toga, uredno smo podnijeli zahtjev resornom ministarstvu. Iz Evropske unije najavljuju da univerziteti kojima istječe akreditacija, neće moći učestvovati u projektima, a to su, praktično, svi univerziteti u BiH. U naredna dva mjeseca svim univerzitetima će isteći akreditacije – kazao je Čabaravdić.

Pokušali smo čuti i stav nadležnih u Agenciji, ali niko nije odgovarao na naše pozive.

Atak na obrazovanje 

Reagirali su jučer i iz bh. ogranka “Erasmus Student Networka”, u kojem su pozvali odgovorne da što prije pristupe reakreditaciji univerziteta i riješe krizu.

- Smatramo da blokada procesa akreditacija predstavlja direktan atak na obrazovanje u BiH. Uništavati edukaciju u jednoj zemlji znači uništavati njenu budućnost – naveli su, dodavši da je “Erasmus+” jedan od najznačajnijih i najbitnijih akademskih programa koji najboljim studentima iz BiH daje priliku da, uz izdašne stipendije, studiraju na najprestižnijim evropskim univerzitetima.

Rok 31. mart

Delegacija EU u BiH dala je rok Agenciji da do 31. marta univerzitetima u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Zenici i Tuzli produži akreditaciju. Kako saznajemo, ukoliko se to do ne desi, ovih šest univerziteta bit će izbačeno iz “Erasmus+” programa, a njihove diplome s vremenom bi mogle postati nevažeće u EU.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.