NOVOSTI

Očekujemo potpisivanje sporazuma o romingu u aprilu

Zahtjev Bosne i Hercegovine da se odgodi početak primjene sporazuma o reduciranju, a potom i ukidanju cijena rominga unutar šest država Zapadnog Balkana, višestruko je štetan

Bregu: Direktna korist za građane BiH

Piše: S. N.

3.3.2019

Zahtjev Bosne i Hercegovine da se odgodi početak primjene sporazuma o reduciranju, a potom i ukidanju cijena rominga unutar šest država Zapadnog Balkana, višestruko je štetan. 

Ukoliko se stav BiH ne promijeni, naša zemlja bit će izostavljena iz ukidanja troškova rominga te će usporiti, ako ne i blokirati, ukidanje cijena rominga između regiona i Evropske unije, koji bi mogao početi, također, ovog ljeta. 
 

- Sa zadovoljstvom očekujemo potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu svih šest ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije sa zapadnog Balkana tokom regionalnog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu - kaže u izjavi za “Dnevni avaz” Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ona ističe da je RCC uradio lavovski dio posla kako bi proces ukidanja rominga počeo. 
 

- Ovaj sporazum znači direktnu korist za građane regiona. Ako sporazum potpiše svih šest zemalja Zapadnog Balkana, snižavanje cijena počinje od 1. jula ove godine i vodi ka potpunom ukidanju troškova rominga od 1. jula 2021. - ističe ona.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.