DOBRE VIJESTI

Zapadni Balkan od četvrtka bez rominga

Besplatnim romingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija

Naknada za roming bit će ukinuta od 1. jula. Ilustracija

Piše: A. Čengić

28.6.2021

Od četvrtka, 1. jula, cijeli zapad Balkan bit će zona gdje se neće naplaćivati usluge rominga. Besplatnim romingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Naknade za roming u ovim zemljama neće biti, što će građanima ovih zemalja, ali i poslovnim subjektima značiti i više novca u budžetu, ocijenila je Majlinda Bregu, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).


Brojimo dane

- Ljudi žele i trebaju biti povezani na različite načine, a region bez rominga je jedan od njih. Ako se vratimo tri godine unazad, kada su lideri zapadnog Balkana odlučili da smanje cijene rominga u regionu, niko nije mislio da ćemo tako brzo imati region u kome će cijene rominga biti nula. A vidite gdje smo, brojimo dane kada će zapadni Balkan biti bez rominga - rekla je Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije zapadnog Balkana održanom u Podgorici.


Bregu: Povezivanje ljudi. Arhiv

Predsjedništvo BiH je u martu 2019. godine, na prijedlog Vijeća ministara BiH, razmotrilo i odobrilo prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, kojim je predviđeno da će do 1. jula 2021. godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roming u regionu zapadnog Balkana biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima “u romingu kao u domaćem saobraćaju”.


Domaća tarifa

- Definirano je to da maksimalna cijena naknada za roming u mobilnoj telefoniji mora najkasnije do 1. jula 2021. godine biti dovedena na nivo cijena u skladu s pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, a koje se primjenjuje u EU - rečeno je za „Avaz“ iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Ključno je to da od 1. jula ove godine, uvođenjem pravila “u romingu kao u domaćem saobraćaju”, korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona zapadnog Balkana, odnosno koristit će roming usluge po domaćim cijenama. 

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona zapadnog Balkana ili ga koristi u BiH.

Sniženje cijena u dvije faze

S ciljem pune primjene sporazuma, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u junu 2019. godine donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama. Odlukom je definirano da se sniženje cijena usluga rominga odvija u dvije faze, i to prva od 1. jula 2019. do 30. juna 2020., a druga od 30. juna 2020. do 1. jula 2021.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.