PROCEDURE Ambasada Njemačke zatrpana prijavama za radne vize

Na posao čeka 2.000 radnika iz BiH

Privrednici razmišljaju o izmještanju firmi iz BiH, kazao je Jašarspahić

F. MUSTAFIĆ
03.03.2019 20:54

Radnici iz BiH upućuju se na rad u Njemačku na osnovu bilateralnog sporazuma

Na posao u Njemačkoj trenutno čeka skoro 2.000 detaširanih radnika iz naše zemlje, jer im Ambasada Njemačke nije na vrijeme izdala vize za rad. Ranije su radnici dobivali vize u roku od sedam do 14 dana, ali u posljednje vrijeme na radnu vizu čekaju i do četiri mjeseca. 

Tužbe investitora 

Zbog ovog problema, najviše trpe bh. firme, koje imaju potpisane ugovore sa partnerima u Njemačkoj. Da je situacija izuzetno ozbiljna, potvrdio nam je i potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, ističući da je problem nastupio zato što ne postoje raspoloživi termini za apliciranje viza za detaširane radnike zbog velikog broja prijava. 

  • Jašarspahić: Ogromna šteta
    Jašarspahić: Ogromna šteta

- Naše firme uredno su prošle sve procedure, ugovoren je posao sa partnerima u Njemačkoj. Zbog viza ne mogu poslati radnike. Investitori iz Njemačke sada ih mogu i tužiti, jer se kasni sa početkom posla – kaže Jašarspahić.

Ističe kako zbog ove situacije dolazi u pitanje i bilateralni sporazum koji je potpisan između BiH i Njemačke.

- Nanosi se ogromna šteta bh. privredi. U protekle dvije godine zbog ovog problema izgubili smo skoro 350 radnih mjesta. Privrednici sada razmišljaju o izmještanju firmi iz BiH, a građevinari pojedinačno odlaze u Njemačku – kaže Omerspahić.

Zakazivanje termina

U Ambasadi Njemačke svjesni su problema, ali tvrde, rješavaju ga.

- Novi postupak zakazivanja termina za detaširane radnike trenutno je u pripremi. Još se ne možemo očitovati o tome kad će navedeni postupak stupiti na snagu – kazali su nam iz Ambasade, dodavši da će sve nove informacije objaviti na svojoj internet-stranici.

Zatražili pomoć Predsjedništva BiH

Kako bi detaširani radnici što prije dobili radne vize, Privredna komora FBiH zatražila je pomoć i Predsjedništva BiH te entitetskih resornih ministarstava.

- Za provođenje bilateralnog sporazuma zaduženo je Ministarstvo ekonomskih odnosa BiH. Sve vrijeme smo s njima bili u kontaktu. Hoćemo da znamo je li ikome stalo da nam firme ne ostaju bez posla – dodao je Jašarspahić.

Oglasi

Komentari

NA VRH