MOSTAR Ne zaboravljaju se prijatelji

Stari most u bojama Njemačke u znak sjećanja na Klausa Kinkela

Avaz.ba
05.03.2019 21:00

Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara večeras je osvijetlio Stari most u Mostaru bojama zastave Njemačke povodom smrti Klausa Kinkela, bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke.  

Klaus Kinkel je svojim aktivnostima u ratnom i poslijeratnom vremenu zadužio građane Mostara i Bosne i Hercegovine, a posebno ćemo pamtiti njegov odnos prema mostarskim i srebreničkim žrtvama, zalaganje za obnovu suživota i istrajavanje na formiranju Medjunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu.

- “23. jula 1994. godine, bili smo domaćini Klausu Kinkelu i predsjednicima Aliji Izetbegoviću i Franji Tuđmanu i iz Mostara je tada krenula poruka i impuls da Federacija BiH mora profunkcionisati. Povratak prognanih u njihove domove, obnova porušenog, pa i obnova Starog mosta, kao simbol obnavljanja suživota bile su dominantne teme toga dana. I u tome je doprinos gospodina Kinkela bila ogromna. Mi pamtimo zasluge, a Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje“ , rekao je ovim povodom bivši gradonačelnik Mostara i direktor centra za mir Safet Oručević.

Komentari

NA VRH