USPJESI

Bosanac šef istraživačkog tima u “Jaguar & Land Roveru”

Želi pomoći mladim studentima te ih poziva da mu se jave

Hasedžić (desno): Radi na projektima koji će tek za pet godina biti primijenjeni u automobilima

Avaz.ba

7.3.2019

Elvir Hasedžić, Banjalučanin koji je kao magistar elektroinžinjerstva prije sedam godina počeo graditi karijeru u prestižnom “Jaguar & Land Roveru” u britanskom Koventriju, iza sebe već ima osam priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Evropske komisije za patente.

Za svoje patente do sada je dobio niz priznanja, među kojima osam prestižnih nagrada “Technical Excellence Awards”. Kako je saopćeno iz informativnog servisa bh, dijaspore BHDINFODESK, ovaj mladi istraživač stigao je vrijednim radom od početnika u struci do naučnika čiji je rad u autoindustriji Velike Britanije već uveliko prepoznat.

- Trenutno radim u “Jaguar & Land Roveru” kao vođa tima za istraživanja u Odjelu istraživanja elektronike, tehnike, usavršavanja, unapređenja svega što se tiče unutrašnjosti luksuznih automobila što mogu koristiti vozači i putnici. Radim na projektima koji će tek za pet godina biti primijenjeni u automobilima, o kojima sada, naravno, ne mogu pričati. Dosta me prijatelja pita čime se bavim, ali ja kratko odgovaram: "Ako si gledao film o Džejmsu Bondu i vidio specijalni tim koji mu pravi auto i oružje, eh, u takvom, sličnom timu ti radim i ja" – ispričao je Hasedžić.

Njegov rad u autoindustriji Velike Britanije prepoznat

Objašnjava da je upravo u Jaguaru na tržište izašla tehnika na kojoj je radio 2011. Kako kaže, pravo je zadovoljstvo raditi u kompaniji koja mnogo ulaže u pronalaske, jer je “Jaguar” firma koja daje šansu mladim izumiteljima.

- Menadžment “Jaguara” prepoznao je i priznao moj talent, nagradio moj rad i dodijelio mi značajnu poziciju u firmi. Ovim putem bih ohrabrio sve studente koji su na doktorskim studijima u sličnoj branši, da mi se jave ukoliko im je potrebna godina iskustva u mojoj firmi. Mogu im pomoći da dobiju to mjesto, steknu značajno iskustvo da bi, nakon završetka studija, lakše mogli dobiti posao u struci – kaže Hasedžić.

Kako je startao ispočetka

Hasedžić je 1995., zajedno s roditeljima, došao iz Banje Luke u Notingem. Tek je bio napunio 18 godina. Kad su njegovi engleski vršnjaci već završavali koledž, on je morao startati ispočetka. No, nije odustajao te kaže da je vrlo važno postaviti sebi cilj u životu, znati šta želiš i iskoristiti svaku pruženu priliku.

Za svoje patente do sada je dobio niz priznanja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.