REAKCIJE

Bajtal: Žalosno je da se u Bh. bloku uzajamno spore

Piše: S.K.

7.3.2019

Za Esada Bajtala novonastala situacija u Bh. bloku nije nikakvo iznenađenje.

- Svako je tu vukao na svoju stranu. Nesložna zaprega. Zašto je tako? Nije teško dokučiti sa stanovišta običnog političkog života da je u pitanju interesna igra. A tamo gdje su interesi i igre te vrste, svako više voli sebe. Pa i kad ga zove bratom političkim ili ideološkom. To je frojdovska priča o egu – kaže Bajtal.

Ističe kako je polagao puno nade u Bh. blok, htio da, kako kaže, stvari idu kako traže civilizacija, normativi demokratskog društva, budućnost naše djece.

- Sjećam se tih prozivki. Očito je da Demokratska fronta i Naša stranka imaju neke neraščišćene račune, personalne, interesne... No, žalosno je da se oni uzajamno spore. Stalno se sudaraju - kaže Bajtal.

Bajtal ističe kako je u BiH na sceni ne borba ideja nego interesna borba.

- Bosna i Hercegovina je teatar apsurda. Sve su uloge zajamčene. Običan, gladni narod platio je ulaznice da gleda političare kako igraju svoje igre. Na kraju trećeg čina, imamo i ubicu i žrtvu. Mi plačemo, pogođeni smo, emotivni, ali i dalje gladni. Oni skinu kostime, odu u pozorišnu kafanu, ubica i žrtva sjede zajedno, pričaju viceve, uživaju...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.