U 90. GODINI

Preminuo italijanski filozof i radikalni ljevičar Antonio Negri

Negri je u Italiji smatran pionirom ljevice i historijskim vođom marksističkog pokreta "Autonomia Operaia" (Radnička Autonomija)

Antonio Negri. Platforma X

H. J. I.

16.12.2023

Italijanski filozof i politolog, radikalni ljevičar Antonio Negri, preminuo je u dobi od 90 godina u noći na subotu u Parizu, objavile su italijanska agencija ANSA i Adnkronos.

Negri je u Italiji smatran pionirom ljevice i historijskim vođom marksističkog pokreta "Autonomia Operaia" (Radnička Autonomija). Bio je politički aktivan do kraja života.

Vodeći teoretičar italijanske ljevice

Rođen 1933. u Padovi u katoličkoj porodici Negri je još kao student utemeljio radnička vijeća, organizirao demonstracije i pisao manifeste. Postao je profesor političke teorije u dobi od 33 godine na univerzitetu u rodnom gradu.

Bio je vodeći teoretičar italijanske ljevice 60-ih i 70-ih i smatrali su ga ideologom pobunjene ekstremne ljevice u Italiji. Kao ideološki vođa nekih ljevičarskih grupa, pozivao je na sabotažu kapitalističkog društva.

Proveo nekoliko godina u zatvoru

Nakon što su ljevičarski teroristi 1978. ubili bivšeg premijera, demokršćanina Alda Mora, Negri je bio uhapšen na temelju novog zakona protiv terorizma.

Godine 1982. uspio je biti izabran u parlament kao član radikalne liberalne stranke i na taj način stekao je imunitet te izbjegao je u Francusku. Predao se krajem 90-ih godina i odslužio je dio dosuđene kazne u Italiji.

Pušten je iz zatvora 2003. kada se preselio u Francusku gdje je živio do smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.