REAKCIJE

Orić: Osramoćeni general Mekenzi godinama je "na koritu" pristalica četnika popa Đujića u Americi i Kanadi

Orić: Radi se o osramoćenom generalu. Arhiv

Piše: A.H

12.3.2019

Penzionisani kanadski general, nekadašnji komandant snaga UNPROFOR-a u BiH Luis Mekenzi (Lewis McKenzie) ponovo je osvanuo na stranicama beogradskih medija s tvrdnjom da se u Srebrenici nije dogodio genocid te da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala u slučaju Nasera Orića "sramotna".

- Na veliku žalost ovog osramoćenog generala, njegova država Kanada je priznala genocid u Srebrenici i svake godine u mnogim njenim gradovima, a u znak sjećanja na žrtve genocida, održavaju se komemoracije, časovi historije itd. Opće je poznato da je riječ o čovjeku koji je „na koritu“ potomaka četnika popa Đujića u Americi i Kanadi, tačnije u Hamiltonu, Torontu, Čikagu i da je njegova jedina zadaća da, kad zatreba srpskoj propagandi, kao, naprimjer, ovih dana kad se očekuje izricanje pravomoćne presude zločincu Radovanu Karadžiću, negira genocid u Srebrenici, a preživjele srebreničke komandante etiketira kao zločince – komentirao je Mekenzijeve izjave za "Avaz" Naser Orić, ratni komandant Srebrenice.

Orić je uvjeren da će krenuti postupak protiv Luisa Mekenzija zbog sumnji da je 1992. godine, udružen s nekolicinom četničkih komandanata, počinio teške ratne zločine u logoru Kon-Tiki, poznatiji kao kafana „Kod Sonje“ u Vogošći, te izražava čuđenje da još pravosuđe Kanade nije protiv njega pokrenulo krivičnu odgovornost.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.