SARAJEVO

Vigemark: Nadam se da će vlast biti uspostavljena što prije

Svrha ovog sastanka, prije svega, bila je da se naglasi važnost evropskog procesa integracija, posebno u predstojećim mjesecima

Vigemark: nastavak provođenja socio-ekonomskih reform

S. D.

13.3.2019

Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark), komentirajući današnji sastanak s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem i Nikolom Špirićem, kazao je da je njegova svrha prije svega bila da se naglasi važnost evropskog procesa integracija, posebno u predstojećim mjesecima.

- U cijelom tom procesu zakonodavna tijela, dakle, Parlament ima vrlo važnu ulogu koju treba odigrati. Rekao bih da, nažalost, raniji saziv nije baš pratio dinamiku usvajanja zakona, relativno je ograničen broj propisa koji su bili usvojeni, a za značajnije iskorake na evropskom putu bit će potrebno i usvajanje cijelog jednog niza propisa, pravila i standarda koji potječu iz pravne stečevine - rekao je on.

Vigemark je naglasio da je bilo govora i o usaglašavanju poslovnika kojima se regulira rad zajedničkog parlamentarnog tijela između PSBiH i njihovih kolega u Evropskom parlamentu.

- Nažalost, zbog izostanka ovog poslovnika u protekle tri godine zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se susretne, a samim time ni da usaglasi bilo kakve zajedničke stavove, zaključke i druga pitanja. Ovo je sada već postala jedna prepreka u našim međusobnim odnosima, pa sam iskoristio priliku da kolege iz Doma naroda ohrabrim, jednako kao što sam ohrabrio njihove kolege u Predstavničkom domu da se sada ovo pitanje konačno riješi, jer će ono neminovno biti istaknuto u predstojećem mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU – naglasio je Vigemark.

Druga tema, kazao je on, bila je nastavak provođenja socioekonomskih reformi.

 - Poznato vam je da je prethodna Reformska agenda za četverogodišnji period istekla. U momentu njenog donošenja ona je zadovoljavala određene okolnosti i potrebe, ali ono što je ostalo je svakako potreba da se s provedbom reformi i nastavi, bilo da je riječ o otvaranju većeg broja radnih mjesta, rješavanja prekobrojne javne uprave ili rada javne uprave, korupcije, kao što je neko od medija spomenuo. Sve su to stvari koje trebaju krenuti upravo odavde, od Parlamenta, da on bude taj koji će preuzeti vodstvo u ovom procesu i na isti onaj način kako je to uradio prije četiri godine.

I, naravno, pozdravio sam i ono što su rekle kolege Izetbegović i Špirić o evropskim integracijama, kao o zajedničkom cilju svih parlamentarnih stranaka i još jednom podsjetio na važnost što bržeg formiranja vlasti.

Komentirajući sam proces uspostave vlasti u BiH, Vigemark je izrazio nadu da će vlast biti formirana što prije.

- To je nešto što je vrlo jasno istaknuto i prilikom posjete članova Predsjedništva Briselu krajem januara, jednako kao i prije desetak dana predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Dodika. To je bila neka glavna napomena s naše strane, naravno uz jasno nepostojanje naše namjere da se ne uplićemo u rješavanje ovog pitanja, koje se treba rješavati kroz dijalog i konsultacije između domaćih aktera - potcrtao je on.

Na pitanje novinara o izgradnji Bloka 7, u svjetlu kritika evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana (Johannes Hahn), Vigemark je kazao kako će Hanu prenijeti stav koji je danas iznio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović. Kako kaže, Han će, najvjerovatnije, krajem ovog mjeseca posjetiti BiH te će u direktnom razgovoru željeti čuti dosta pojašnjenja. Prije toga, Izetbegović je kazao da je skrenuo pažnju Vigemarku da BiH neće imati zastarjelu tehnologiju s obzirom na to da će ona biti uvezena iz SAD, te da je Han vjerovatno imao pogrešnu informaciju o tome.

- Prenijet ću stavove gospodina Izetbegovića komesaru Hanu. On će uskoro doći u BiH i vjerujem da će tražiti dosta pojašnjenja, a koja se tiču finansijske konstrukcije. Ipak, govorimo o jednoj od najvećih investicija u historiji ove zemlje, a komesar Han je istakao zabrinutost u smislu poštivanja svih procedura državne pomoći i druga pitanja - rekao je Vigemark.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.