SARAJEVO

Nikšić: Odluka da KO SDP-a Tuzla ne ide u vlast s nacionalnim strankama donesena većinom glasova

"Za" je glasalo 68 članova, protiv je bilo 14, a sedam suzdržanih

K. KEŠMER

16.3.2019

Nermin Nikšić - Avaz
S današnje sjednice - Avaz
S današnje sjednice - Avaz
S današnje sjednice - Avaz
S današnje sjednice - Avaz
+10

16:12

Završena je sjednica Glavnog odbora SDP-a.

Predsjednik stranke Nermin Nikšić novinarima je kazao da je odluka već poznata, odnosno da je potvrđena ona o nekoaliranju s nacionalnim strankama i da se KO SDP-A Tuzla daje puna podrška u formiranju vlasti sa građanski orijentiranim strankama.

Na pitanje je li bio nezadovoljstvo i je li tačna informacija da je većina članova KO Tuzla napustila sjednicu, on je kazao da se nisu prebrojavali i da je odluka donesena većinom.

12:33

Na sjednicu su se, nakon pauze, ipak vratili Lazović, Zgodić i Mikulić. 

11:42

Na sjednici Glavnog odbora (GO) SDP-a izglasan je zaključak Predsjedništva ove stranke prema kojem Kantonalni odbor SDP-a Tuzla može pokrenuti pregovore o formiranju vlasti, ali bez pregovora s nacionalnim strankama. Za ovo je glasalo 80 posto članova GO SDP-a (68 glasova "za", 14 protiv i 7 suzdržanih).

Ovakav zaključak izazvao je revolt predstavnika iz Tuzle, ali i dijela sarajevskog SDP-a. Sjednicu GO napustili su Miro Lazović, Esad Zgodić, Emir Zlatar, Zoran Mikulić i još nekoliko članova KO Tuzla.

Emir Zlatar, član Glavnog odbora, novinarima je kazao da je cijela sjednica bila farsa i da je SDP izgubio epitet demokratske stranke.

- Onemogućena je diskusija zaključaka KO SDP-a Tuzla prema kojoj se toj organizaciji daje pravo da pokrene pregovore sa svim strankama i formira vlast – kazao je Zlatar.


Zaključci s današnje sjednice

Nakon ovih burnih dešavanja na sjednici, uslijedila je pauza.

10:00

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjem zasjedanju koje je počelo u 10 sati trebalo bi donijeti konačnu odluku o učešću u vlasti i pregovorima sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu.

Podsjetimo, iako je Glavni odbor u februaru donio odluku da SDP ostaje u Bh. bloku sa Demokratskom frontom i Našom strankom kao opozicija na federalnom i državnom nivou, u tuzlanskom ogranku SDP-a bili su protiv. 

Također, na današnjoj sjednici trebala bi biti potvrđena jučerašnja dluka Predsjedništva SDP-a o isključenju Damira Nikšića iz članstva.

Inicijativa za njegovo isključenje pokrenuta je na sjednici stranačkog Predsjedništva u Tuzli početkom marta zbog Nikšićevih ispada na posljednjoj sjednici GO SDP-a kada je vrijeđao novinare i stranačke kolege iz Tuzle.

Isključenje iz SDP-a Damira Nikšića, zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, trebalo bi biti potvrđeno na današnjoj sjednici Glavnog odbora.

Posljednja sjednica Glavnog odbora SDP-a trajala je više sati i bila je burna.

Prema informacijama, tu sjednicu obilježile su žustre rasprave i nesuglasice, te odluka da se neće započinjati pregovori sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i predsjedavajući Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, novinarima je prije današnje sjednice rekao da će prva tema biti zahtjev iz TK da se drugačije formuliraju zaključci. 

- Stav Predsjedništva je da se treba ostati pri stavu da se vlast ne pravi s nacionalističkim strankama, ali se daje podrška da se napravi vlast s građanskim strankama. Također, plan na osnovu kojeg SDP TK treba praviti vlast bit će dostavljen svim zastupnicima u Skupštini TK - rekao je Magazinović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da se ide na to da se vlast u Tuzli napravi sa DF-om, Našom strankom, SBB-om i Strankom za BiH, što je 19 glasova.

On je potvrdio da je Predsjedništvo usvojilo zaključak da se iz stranke isključi Damir Nikšić. 

- Niko nema pravo vrijeđati niti nanositi štetu stranci - rekao je Nikšić.

Na pitanje je li bilo novih razgovora o formiranju vlasti u TK, s obzirom na to da je SBB ranije odustao, Nikšić je kazao da jeste i da su otklonjene smetnje te da postoji određena saglasnost da se vlast napravi i da je SBB poželjan partner.

O tome hoće li biti kraj Bh. bloka ukoliko DF postigne dogovor sa SDA, Nikšić je kazao da je to hipotetičko pitanje i da Bh. blok još nije formaliziran, ali da postoje ideje da se on proširi.

Kako je rečeno danas, 7. kongres bi trebao biti održan 8. juna, dok bi se unutarstranački izbori trebali održati 25. maja, i to za izbor predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.