ANALIZA

Šta Komšić u miraz donosi Bakiru

S Komšićevim zastupničkim rukama Izetbegović ne rješava svoju Ahilovu petu, Kanton Sarajevo

Piše: F. MANDAL

18.3.2019

Glasanje na subotnjoj sjednici SDP-a, bez sumnje, ojačalo je poziciju predsjednika ove stranke Nermina Nikšića i pokazalo da on čvrsto drži kormilo u rukama i suvereno vodi brod najjače ljevičarske stranke.

Podjela resora

S druge strane, predvodnik pokušaja tihog puča i detroniziranja Nikšića, bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, doživio je fijasko, a njegov sufler Željko Komšić napokon je izvučen na čistinu.

Komšićeva Demokratska fronta, dakle, ostaje jedina članica iz Bh. bloka koja želi ići u vlast sa SDA, ali je veliko pitanje je li to sve što od nje očekuje Bakir Izetbegović. Odnosno, može li SDA biti sretna s mirazom koji u dogovoreni brak donosi predsjednik DF-a.

Sudeći prema zapjenušanim komentarima portala bliskih SDA i DF-u, razloga za veselje nema. S Komšićevim zastupničkim rukama u Federalnom i Državnom parlamentu Izetbegović može formirati vlast i podijeliti resore, ali to ne rješava Izetbegovićevu Ahilovu petu, Kanton Sarajevo.

Kratki rukavi

Dapače. Osim što SDA s Komšićem nema ni teoretskih šansi da sruši vlast u politički, ekonomski i simbolično glavnom kantonu u državi, velika je vjerovatnoća da će ostati kratkih rukava i u Tuzli. Odranije, SDA je isključena iz vlasti u Unsko-sanskom kantonu, a postoje naznake da će na valu nove odlučnosti SDP-a, SBB-a i ostalih stranaka iz građansko-centrističkog bloka, nova vlast u Zeničko-dobojskom kantonu također biti formirana bez SDA.

Tako DF u konačnici ostaje tek privjesak SDA koji nema snagu ključa kojim bi SDA otključala vrata vlasti u budžetski bogatim kantonima s bošnjačkom većinom. Ali, to je već problem s kojim se treba suočiti Bakir Izetbegović.

Jerlagić kao trgovac bez robe

Iako u prvim reakcijama na ponovno otvaranje priče o formiranju vlasti u TK bez SDA iz tabora ove stranke vade papir o koalicionoj saradnji sa Strankom za BiH, predviđajući da bez njena dva zastupnika SDP i SBB neće moći skupiti potrebnih 19 glasova, na kraju bi se ova računica mogla pokazati kao kratkovidna.

Stranka za BiH ima poslanike koji bi mogli donijeti prevagu u Tuzli, ali ostaje otvoreno pitanje hoće li lokalne organizacije, ne samo u TK, slijepo slijediti formalnog predsjednika SBiH Amera Jerlagića, koji je u cijeloj priči tek amaterski trgovac bez upotrebljive robe na štandu.

Jer, osim nekoliko poslanika na kantonalnom nivou, SBiH nema nijednog na federalnom i državnom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.