ALARMANTNO

Morbili se šire po cijeloj BiH!

Na Klinici za infektivne bolesti u Sarajevu svakodnevno pristižu novooboljeli, stanje jedne bebe i dalje teško

Piše: A. ČENGIĆ – A. NUHANOVIĆ

20.3.2019

Epidemija morbila s područja Kantona Sarajevo, gdje se broj oboljelih mjeri u stotinama, proširila se i na druge bh. gradove. Prve slučajeve bilježi Unsko-sanski kanton, a jedna osoba oboljela je i na području Republike Srpske. 

Epidemiolozi su u strahu da je ovo početak širenja zaraze te da se narednih dana može očekivati povećan broj oboljelih u svim gradovima, s obzirom na to da je broj vakcinisanih u padu. Na nekim područjima čak je ispod 50 posto! 

Panika roditelja

Kako saznajemo, novi slučajevi oboljelih i jučer su prijavljeni u Kantonu Sarajevo. Potvrđeno nam je i da je beba stara nekoliko dana, kojoj je nevakcinisana majka prenijela virus, i dalje na aparatima i da je životno ugrožena.

- Na Klinici za infektivne bolesti svakodnevno pristižu novooboljeli – saznajemo iz ove ustanove.

No, zvanične podatke nisu nam dostavili. 

Potvrđeno nam je i da su mnogi pacijenti zaraženi u KCUS-u te da je s Pedijatrijske klinike na Jezeru, gdje je na liječenju bilo dvoje djece, koja nisu bila izolirana, i krenulo širenje zaraze. 

Također, na društvenim mrežama jučer su se pojavile informacije da u KCUS-u kriju podatke o broju oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. Tvrdi se da je troje umrlih! Prošle sedmice od morbila je umrla Ajdina Osmanović, devetomjesečna djevojčica. 

Da se ova zarazna bolest proširila, potvrdila je za "Avaz" direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

- Jedna majka s morbilima iz USK prebačena je u Sarajevo. S njom je i dijete, koje, nasreću, nije zaraženo i vakcinisano je. Imamo još jedno dijete za koje se sumnja da ima morbile - rekla je Mulabdić.

Dodala je da se na području USK sumnja da su oboljele četiri osobe. Dva su nalaza poslana u Sarajevo na analizu.

Blaško Topalović, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, potvrdio je za „Avaz“ da se u tuzlanskoj bolnici trenutno na liječenju nalazi jedna osoba oboljela od morbila, a koja je iz USK. 

Prate situaciju

Kako je jučer potvrđeno iz Instituta za javno zdravstvo, prvi slučaj obolijevanja od morbila potvrđen je na području Republike Srpske. 

Pojačane mjere za sprečavanje širenja morbila u RS 

Institut za javno zdravstvo RS uputio je apel domovima zdravlja i privatnim ambulantama upozoravajući da su morbili vrlo zarazna virusna bolest, kojoj pogoduje pad kolektivnog imuniteta.

- Kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 posto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti – ističu iz Instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.