REAKCIJE

Ovo je presuda politici Radovana Karadžića

Zatvoren je jedan krug, navodi akademik Filipović

Piše: S.K.

20.3.2019

Akademik prof. dr. Muhamed Filipović smatra da je sretna okolnost što se suđenje Radovanu Karadžiću završilo doživotnom presudom.

- S jedne strane, time je zatvoren krug ovog mučnog procesa koji traje više od 20 godina, kojem je naš narod izložen, da je njegova sudbina vezana za rezultate procesa, koji je bio problematičan i trajao predugo. Stresnih momenata je u našem životu bilo mnogo.   Drugi momenat koji je važan, kad se radi o Karadžiću i ovoj konačnoj presudi, koja mu je dala zasluženu kaznu, jeste da je Karadžić kao svaki uobraženi čovjek, mislio da je, zato što je masovno mogao da ubija ljude, pokupio svu pamet svijeta. Svoju odbranu, zahtjev za reviziju kazne bazirao je na tezi da je vodio politikku, a ne vojne operacije ili rješavao kritična pitanja kada su se katastrofalne situacije sa ljudima. Tu je napravio kardinalnu grešku. Ako je on vodio politiku, onda je činjenica da je Sud našao za istinito, za dokazano da je njegova politika proizvela katastrofu. To znači da je de facto sam sebe presudio - navodi akademik Filipović. 

On ističe da je baš u tome vrijednost današnje presude.

- Ova je presuda presudila politici koju je vodio Karadžić, a koja vodi porijeklo od Miloševića, a koju provode i današnji rukovodioci Republike Srpske, odnosno Republike Srbijie. Oni podržavaju osnovne teze te politike, odnosno da BiH treba da bude razbijena i podijeljena na tri države - naveo je akademik Muhamed Filipović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.