REAKCIJE

Ramić: Pravda je zadovoljena na simboličnoj razini

Na osnovu ove pravomoćne presude žrtve imaju pravo na odštetu

Emir Ramić. Arhiv

Fena

20.3.2019

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić kazao je nakon presude Radovanu Karadžiću da pozdravlja prvu pravomoćnu presudu jednom političkom lideru za genocid poslije Drugog svjetskog rata.

- Nažalost, nije utvrđena veza sa Srbijom, odnosno nije presuđen udruženi zločinački poduhvat i učešće Srbije u agresiji na državu BiH. Također, nažalost, nije presuđena genocidna namjera na cijelom teritoriju države BiH. Svođenjem genocida u BiH na najmanju kulminirajuću formu, genocid u Srebrenici je pravni, politički i historijski revizionizam kojim Srbija, bez obzira na izgubljeni rat, polaže kontinuirano pravo na entitet RS, odnosno državu BiH. Prema nauci o genocidu, genocidna namjera u BiH je počela još 1992. godine u Prijedoru – kazao je Ramić.  

Ističe da je tako pravda zadovoljena samo na simboličnoj razini.  

- Jer, kako je moguće da se genocid u BiH poslije 26 godina rada Haškog tribunala svede samo na Srebrenicu. To je suprotno povijesnoj definiciji genocida. Svođenjem genocida u BiH samo na Srebrenicu međunarodna zajednica, a posebno UN, štite sebe, sakrivajući vlastito moralno posrnuće u BiH – dodao je Ramić.  

Na osnovu ove pravomoćne presude žrtve imaju pravo na odštetu.   

- Presuda pruža još jednu šansu političkom establišmentu RS da prihvati odgovornost za genocid i tako pruži bar malu satisfakciju žrtvama. Jer, ako presudu ne prihvata zločinac, ako nema svijesti o počinjenom zločinu, kako će biti savjesti i ljudskog pokajanja koje vodi boljoj budućnosti. Postoji li mimo Haškog suda u ljudskom umu mogućnost priznanja da je genocid napravljen i da je konačno vrijeme mira za žrtve – istakao je Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.