SARAJEVO

Djeca s posebnim potrebama ponovo mogu zubaru!

Zahvaljujući dekanu Ajanoviću i timu ljekara fakulteta te dr. Davorki Matković iz Opće bolnice, mališanima pružena najbolja usluga

Detalji jučerašnjeg popravka zuba osmoipogodišnjem dječaku s cerebralnom paralizom

A. NUHANOVIĆ

23.3.2019

Stomatološki fakultet s klinikama u Sarajevu jučer je bio ispunjen djecom s posebnim potrebama iz cijele BiH, kojima su rađeni popravci zuba pod općom anestezijom.

 Nesnosni bolovi

Zahvati su rađeni uprkos opstrukcijama Uprave Kliničkog centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da ne poštuje Ugovor o pružanju usluga opće anestezije, koji do jula ima potpisan sa Stomatološkim fakultetom.

Zahvaljujući dr. Muhamedu Ajanoviću, dekanu Stomatološkog fakulteta, timu ljekara fakulteta te prim. dr. Davorki Matković, anesteziologu iz Opće bolnice, mališani više neće trpjeti nesnosne bolove. Također, dekan Ajanović učinio je sve da se smanje i liste čekanja.

S pružanjem stomatoloških usluga, koje nisu rađene nekoliko dana zbog opstrukcije KCUS-a, nastavilo se jučer, a urađena su tri zahvata. Riječ je o dječacima s cerebralnom paralizom i Daunovim sindromom te djevojčici koja zaostaje u razvoju.

O važnosti rada ovog odjela uvjerili smo se sami. U operacionu salu u jutarnjim satima ispratili smo osmoipogodišnjeg dječaka, koji se tek u popodnevnim satima probudio iz opće anestezije. Pod anestezijom mu je urađena ekstrakcija zuba.

- Još čekam da se moj sin probudi. Sreća da je Stomatološki fakultet pronašao anesteziologa, jer mi je dijete ječalo od bolova. Bez ovakve ordinacije život mog djeteta, ali i cijele porodice, bio bi težak. On trpi bolove, niko mu ne može pomoći, nama se duša kida. Nema riječi kojima bih zahvalio dekanu i Stomatološkom fakultetu - kazao je za „Avaz“ otac Kenan Kasap.

Jedini spas

Sa 15-godišnjom Arminom iz Teočaka u ambulantu je ušla majka Jasmina. Armina je bila nemirna, neprekidno je plakala. Majka je potresena, ali i sretna.

- Već duže vrijeme Arminu bole zubi, noćima ne spava ni ona ni mi. Sreća je da su nas primili na Stomatologiji u Sarajevu. Ne znamo šta bez njih. Ovi su doktori jedini spas i za nas i za našu djecu – kazala je Jasmina.

 Čeljo: Ne smiju više nikad dozvoliti da Klinika stane s radom!! 

Amir Čeljo, predsjednik Udruženja Vijeća roditelja EDUS, ukazao je na važnost operacije djece s posebnim potrebama, s obzirom na to da moraju biti uspavani.

- Na Stomatologiji rade kvalitetno. Zahvat je dosta zahtjevan. Popravak u privatnim ustanovama košta oko 1.000 KM, a ovdje ga dobivamo besplatno. Zato tražim od vlasti, nadležnih ministarstava da riješe ovaj problem. Ne smiju više nikad dozvoliti da ova klinika stane s radom - kazao je Čeljo, dodajući da je u KS registrirano oko 3.000 djece s poteškoćama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.