SUDSKE ODLUKE

KCUS i Sebija Izetbegović kažnjeni sa 1.500 KM

Sarajevski sud izrekao sankciju jer nije ispoštovana ranija presuda o vraćanju dr. Kemala Dizdarevića na posao

Dr. Dizdarević: Očit primjer nepoštovanja institucija

Piše: A. NUHANOVIĆ

24.3.2019

Općinski sud u Sarajevu kaznio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sa 1.000 KM, a direktoricu te najveće medicinske ustanove u BiH Sebiju Izetbegoviću sa 500 KM, jer nije ispoštovana ranija odluka Suda prema kojoj je ugledni neurohirurg dr. Kemal Dizdarević trebao biti vraćen na posao.

 Prinudna naplata

U Rješenju je navedeno da ukoliko KCUS i dr. Izetbegović u roku od osam dana ne plate novčane kazne, Sud će kaznu naplatiti prinudno. Također, Sud će izricati novčane kazne sve do postupanja po zaključku od 19. februara ove godine o provođenju mjere osiguranja.

Podsjetimo, dr. Dizdarević na KCUS-u je dobio otkaz 26. oktobra prošle godine, zbog, kako su tvrdili iz KCUS-a, četiri disciplinske mjere podnesene protiv njega. Sud je, međutim, u februaru odlučio suprotno i odredio da se profesor Dizdarević vrati odmah na radno mjesto, što mu do danas nije omogućeno.

Dr. Dizdarević u izjavi za „Avaz“ jučer je potvrdio da je „gospoja Sebija Izetbegović kažnjena jer ne poštuje sudske odluke“.

 Privatni rat

- Ovo je nevjerovatna situacija. Očigledan primjer nepoštovanja institucija i države. Ne postoji primjer u svijetu da supruga jednog predsjednika države u dva mandata, i uz to snaha prvog predsjednika te države, koja je naslijedila ono što se nigdje ne nasljeđuje, a dodatno, ona to naslijeđe kontinuirano ruši kroz privatizaciju institucije koju bi, zapravo, trebala štititi. Gospoja i snajka vodi privatne ratove poticana vlastitom unutrašnjom prisilom i potpuno ignorirajući one institucije države koje nije stavila pod svoju kontrolu, a uništavajući one kojima je ovladala - ustvrdio je dr. Dizdarević.

 Moderni oblik totalitarizma 

- Ovaj period pamtit će se kao privatizirani komad historije BiH u režiji Brace i Seke. Oni pozivaju na dužnost, vjernost i disciplinu obezglavljenih podanika, a u isto vrijeme urušavaju institucije, provode moderni oblik totalitarizma kao politički nastavak njihovog rata drugim sredstvima. Oni uniformiraju i militariziraju svoje izborne mase, deprimirajući obične građane od njihovih ustavom zagarantiranih prava. Oni plaše protivnike kandžijom institucija kojima već vladaju, a lome institucije koje su van njihovog kruga utjecaja silama deriviranim iz autoritarnog obrasca svoje moći stečene na našoj grbači – kazao je jučer dr. Dizdarević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.