SAZNAJEMO

Mektić će morati dati dokumente svog pomoćnika Radenka Stanića

Kako saznajemo, njemu se trenutno sudi na Općinskom sudu u Sarajevu i za izazivanje teške saobraćajne nesreće iz nehata

Dragan Mektić. Arhiv

M. AŠČIĆ

25.3.2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je prije nekoliko dana od Ministarstva sigurnosti BiH, na čijem je čelu Dragan Mektić, da joj dostavi svu dokumentaciju u vezi s Radenkom Stanićem. Podsjetimo, Stanić je Mektićev pomoćnik koji je još prošle godine optužen za ratne zločine u Vlasenici, a još nije suspendiran. 

Kako saznaje „Dnevni avaz“, u SIPA-i su morali postupiti u skladu s nalogom Tužilaštva BiH, koje je 4. marta zvanično formiralo predmet o ovom slučaju (T20 O KTA 001712 19), a na osnovu anonimne krivične prijave.

Tako se u zahtjevu, u koji je „Avaz“ imao uvid, traže informacije i dokumentacija o razlozima zbog kojih Stanić nije suspendiran u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH. Ovim provjerama u Tužilaštvu rukovodi tužiteljica Vedrana Mijović. 

Optužnica za ratni zločin nije jedina koja je podignuta protiv Stanića. Kako saznajemo, njemu se trenutno sudi na Općinskom sudu u Sarajevu i za izazivanje teške saobraćajne nesreće iz nehata.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo 27. jula 2018. godine podiglo je optužnicu zbog teškog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti javnog saobraćaja i na Općinskom sudu u Sarajevu (predmet broj 65 0 K717150 18 K) vodi se sudski proces – potvrđeno nam je iz Tužilaštva KS.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.