SREBRENICA

Mladi iz Italije otvorili turističku sezonu

Grupa od 100 gostiju obišla sve destinacije u Srebrenici. Ove sedmice iz Italije dolaze još dvije grupe sa po 100 posjetilaca

Turistima bitno da posjete Memorijalni centar Potočari

S. SMAJLOVIĆ

26.3.2019

Dok se u mnogim bh. gradovima vrše pripreme za početak ovogodišnje turističke sezone, zahvaljujući Udruženju prijatelja prirode „Oaza mira“, ona je u Srebrenici već počela.

Otvorila ju je prva grupa od 100 mladih turista iz Italije, a ove sedmice boravit će još dvije grupe sa po 100 posjetilaca. Predsjednik „Oaze mira“ Irvin Mujičić (31) za „Avaz“ kaže da turisti koje dovodi u Srebrenicu nisu zahtjevni ni probirljivi, niti traže komfor. Bitno im je posjetiti sve destinacije, a ponajprije Memorijalni centar Potočari.

Mujičić: Gosti vole obići sela

Kaže da njegovi turisti vole obići srebrenička sela, upoznati običaje, ishranu i zanimanja seoskih žitelja. Vole s njima jesti za stolom ili sinijom, a zainteresirani su i za proizvode kućne radinosti. Ima podatak da je prošle godine srebrenička sela posjetilo 500 turista iz Španije, Italije, Austrije, Portugala i drugih evropskih država.

Naglašava da „Oaza mira“ ima ustaljen plan posjete srebreničkih turističkih i historijskih destinacija. Prvo je posjeta Memorijalnog centra, historijski čas i obilazak drugih sadržaja ovog memorijala.

- Slijedi razgledanje starih srebreničkih tvrđava, pećine, gdje su se srebrenički Bošnjaci skrivali u julu 1995. godine. Neizbježna je posjeta ljekovitom izvorištu Crnog Gubera, a zatim boravak i odmor u selu, gdje turisti noće, raspoređeni po kućama i pomažu mještanima u poljoprivrednim i drugim poslovima.

Nezaobilazna posjeta ergeli

Kada posjete sve turističke destinacije i smjeste se u seoskim kućama, jedan dan je predviđen za nezaobilaznu ergelu Emina Bektića iz Jasenove kod Srebrenice. Njegovih 16 konja na raspolaganju je ljubiteljima jahanja, a uz osvježenje i kafu, Emin im priredi muzički program svirajući saz. Emin im pokaže staru konjsku opremi i praktično im objasni kako se potkivaju konji.

Emin Bektić turistima priredi muzički program svirajući saz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.